| Mobile | RSS

“Leszámolhatunk Orbán Viktor tévedhetetlenségének mítoszával”

BELPOLITIKA

WINDISCH JUDITKÖVETÉS

2020.12.14. 11:00

Noha Orbán Viktor miniszterelnök győztesként állítja be magát az uniós csörte után, Hegedűs Dániel politológus, a berlini German Marshall Fund munkatársa szerint ez nincs így. A vétó lengetésével ugyanis Orbán és Morawiecki épp azt a klímát teremtette meg, amelyet el akart kerülni. Hegedűs beszélt arról is, a Fidesznek valójában érdeke volna a néppárti tagság, mindkét fél nyerne az Orbán által felvetett lazább szövetséggel. A döntés lényegében a németek kezében van. Interjú.

hvg360: Orbán Viktor miniszterelnök győztesnek hirdette magát, de mekkora árat fizetett ezért a sikerért?

Hegedűs Dániel: Először is, szerintem ez nem siker, a fontos stratégiai kérdésekben nem ért el eredményeket Orbán Viktor. A lengyel és a magyar kormány azzal a stratégiai céllal vágott bele a költségvetési és korona-mentőcsomag blokkolásába, hogy vagy teljes egészében megszabaduljon a jogállamisági feltételrendszertől, vagy pedig oly mértékben felvizezze azt, hogy ne jelenthessen érdemi fenyegetést a regnáló kormányok autoriter és Magyarország esetében ráadásul korrupt gyakorlatára. Ezt a célt nem sikerült elérni. Ahogy egy másik fontos szimbolikus célkitűzést, a 7. cikk szerinti eljárás felfüggesztését sem. Még a hét elején is arról cikkezett a lengyel és a magyar sajtó, hogy az európai csúcson elfogadott dokumentum konkrétan említeni fogja a jogállamisági mechanizmus alkalmazhatatlanságát az LGBTQ-jogok vagy a migráció kérdésének területén. Semmi ilyesmi nincs az elfogadott szövegben.

A megállapodás mindössze annyit biztosított a lengyel és magyar kormánynak, hogy az arcát megőrizve vonulhasson le a csatatérről, és ezért elálljon a pénzügyi csomag további blokkolásától.

hvg360: De azt rögzítették, hogy a jogsértéseknek és az Unió pénzügyi érdekeire gyakorolt negatív következmények között közvetlen kapcsolatnak kell lennie, és az a puszta megállapítás, hogy a jogállamiságot megsértették, nem elég a mechanizmus elindításához. Nem kaphat akármilyen jogállamisági sértésért Magyarország büntetést. Ezt sem könyvelheti el Orbán Viktor sikerként?

H. D.: De ez nem volt másként az eredeti rendeletben sem. Az unió pénzügyi érdekeinek a védelme a rendelet elsődleges célja, azért is képezi a költségvetési jogszabálycsomag részét. Magyarországra minden további nélkül ki lehet majd vetni a rendelet alapján szankciókat a centralizált politikai korrupciós rendszer miatt, ami szisztematikusan az uniós pénzek kiaknázására épűl!

fecsego.eu/hvg 360

Leave a Reply 57 megnézve, 1 alkalommal mai nap |