| Mobile | RSS

Deutsche Welle: Orbán antiszemitáknak udvarol

KÜLFÖLDKÖZÉLETFrissítve: 2020 dec 21.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök./Kép. AP

„Orbán antiszemitizmus-problémája” – ezzel a címmel közölt terjedelmes cikket a Deutsche Welle.

A számos nyelven sugárzó német közszolgálati műsorszóró megállapította: Magyarországon nagyobb biztonságban élnek a zsidók, mint Németországban, vagy Franciaországban, de az Orbán-rezsim antiszemitáknak udvarol, antiszemita retorikát használ, és a zsidó szervezetek aggódnak. A cikk szerint az utóbbi időben halmozódnak a Magyarországról érkező, náci hasonlatokról szóló hírek, de új minőség, amit Demeter Szilárd az Origóban írt.

A cikk ismertette Demeter írását és az azt követő magyarországi és nemzetközi felháborodást, majd megállapította: Demeter nem túl meggyőzően bocsánatot kért, és visszavonta az írást, de a hivatalától nem kellett megválnia. Az ilyen esetek rendszeresen az antiszemitizmus vádját hozzák az Orbán-kormánynak, amely ezekre nem valami visszafogottan reagál.


Tény, hogy Magyarországon kevesebb a tettleges támadás zsidók ellen, mint Németországban, vagy Franciaországban – írta a szerző. Idézte Kovács Andrást, a zsidó tanulmányok CEU-professzorát, aki kijelentette, „Ez a kormány nem antiszemita, de antiszemita sztereotípiákat használ, például a Soros György ellen évek óta folytatott kampányban”. Emellett rendszeresen körüludvarol antiszemita kijelentéseket tevő személyiségeket. Közülük a cikk kiemelte Raffay Ernőt, Bayer Zsoltot, és részletesen idézte néhány megnyilvánulásukat. Kiemelte, hogy Bayer nem kívülálló, hanem a Fidesz egyik alapítója, és Orbán barátja, akit 2013-ban egy antiszemita hangvételű írás miatt pénzbírsággal sújtottak, de három évvel később kitüntették az ország egyik legmagasabb érdemrendjével. Akkoriban az érdemrend kitüntetettjei közül több mint 30 tiltakozásul visszaadta a kitüntetést. Köztük volt Heisler András, a Mazsihisz elnöke is, aki most kifejtette a Deutsche Wellének: „Ezek az emberek sokat ártanak a társadalmunknak, és nagyon szeretnénk, ha a kormány elhatárolódna tőlük”.

Ennek azonban az adó szerint csekély a valószínűsége. Az Orbán-kormány revizionista történelempolitikájához ugyanis jól illeszkedik, hogy újra tolerálja az antiszemitákat. A kormány újra és újra igyekszik relativizálni Magyarország holokausztban betöltött szer

fecsego.eu/OLKT

Leave a Reply 165 megnézve, 1 alkalommal mai nap |