< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Európa hatodik legtöbbet otthon piáló nemzete a magyar

| Mobile | RSS

Európa hatodik legtöbbet otthon piáló nemzete a magyar

– SZERZŐ: 168 ÓRA

Nem sokkal maradtunk le a dobogóról, és ez még csak az otthoni ivászat, karantén nélkül.

A járvány előtti utolsó évben, 2019-ben, az Európai Unióban a háztartások összesen 117 milliárd eurót, az uniós GDP 0,8 százalékának megfelelő összeget költöttek alkoholos italokra – írja a 444 az Eurostat adatai alapján. Ebben csak az otthoni fogyasztásra szánt alkohol szerepel, a vendéglátóhelyeken fogyasztott alkohol nem.

Az Eurostat adatai szerint egy uniós háztartás átlagosan a teljes kiadásainak 1,6 százalékát költötte alkoholvásárlásra.

Magyarországon a háztartások az összes kiadásuk 2,9 százalékát költötték alkoholra, ugyanannyit, mint a finnek és a horvátok, ezzel az unióban megosztottan a hatodik legpiásabb nemzet a magyar.

A legtöbbet a lettek és az észtek vettek otthonra alkoholt, ott a háztartások kiadásainak csaknem 5 százalékát szánták erre, háromszor annyit, mint az uniós átlag. A legkevesebbet Görögországban és Olaszországban költöttek otthoni ivásra, kevesebb, mint 1 százalékot. Ez persze nem azt jelenti feltétlenül, hogy a balti államok ennyivel többet innának, pontosabban, hogy az olaszok és a görögök ennyivel innának kevesebbet, inkább az lehet az adat mögött, hogy ők inkább éttermekben, kávézókban és kocsmákban költöttek alkoholra, amikor még lehetett – hívja fel a figyelmet a 444 cikke.

Lettországban és Litvániában amúgy sokkal kevesebbet költöttek tavaly alkoholra, mint tíz évvel korábban, 2009-ben a litvánok a teljes kiadások 5,5, a lettek pedig 6,3 százalékából vettek alkoholos italokat. Romániában viszont nagyobbat nőtt tíz év alatt az alkoholvásárlás, mint bárhol Európában, tíz éve a román háztartások még csak a 2,1 százalékot szántak erre.

fecsego.eu/168 óra

Leave a Reply 88 megnézve, 1 alkalommal mai nap |