| Mobile | RSS

Orbán megkezdte az idei év első hazudozását

BELPOLITIKAKÖZÉLETKözzétéve 2021 jan 3.

Orbán Viktor, a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

„Már ötezer egészségügyi dolgozót oltottak be, most nyolcvanezer vakcina áll rendelkezésre. Van egy oltási tervünk, amely arról szó, ha nincs mindenkinek vakcina, akkor ki mikor kapja meg először”

– mondta Orbán Viktor az idei első interjújában a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában.

A miniszterelnök közölte: az egészségügyi dolgozók vannak az első helyen. Jelenleg 35 ezer ember beoltására elegendő vakcina áll rendelkezésre. Ha holnap reggel érkezne több millió vakcina, akkor arra is megvannak a kijelölt oltópontok, ahol be lehetne mindenkit oltani – húzta alá a kormányfő.

Ezzel kapcsolatban arról beszélt, hogy Magyarországon sok ezer számítógépes végpont van, és ha sokakat kell egyszerre beoltani, akkor ezeken a számítógépes végpontokon ez megtörténhet, ahol máskor szavazni szoktak az emberek. De nem fog sok millió vakcina érkezni egyszerre – tette hozzá.

Egyben rendelünk oltóanyagot, aztán Brüsszel osztja szét az adagokat a tagállamok között

– ismertette Orbán Viktor, és példának hozta fel Izraelt, ahol hamarabb elérhetővé váltak az oltások.

A kormány a nyugati mellett a keleti fejlesztésű vakcinákat is figyelemmel kíséri – mondta a miniszterelnök.

Orbán Viktor szerint jó az orosz vakcina, de kevés lesz belőle, a kínai is jó, és abból várhatóan jóval több adag fog érkezni. Úgy látja, a végső döntést majd a magyar szakembereknek kell meghozni, hogy elfogadják-e a kínai oltóanyagot.

A nyugati gyógyszergyártóktól közösen megrendelt mennyiségen és az uniós kvótán felül külön is lehet megállapodásokat kötni, ezt vizsgálják a magyar ügynökök – mutatott rá a kormányfő.

Hozzáfűzte, változó információk érkeznek, a gyártók nem tudják megmondani a pontos számokat és a dátumokat az oltás gyártásáról. Így összegzett:

Az a kérdés, van-e vakcina. Ha itt van, oltunk. Ha sok van, sokat oltunk, ha kevés érkezik, keveset oltunk, de féket kell szabjunk a fantáziánknak, hogy mi lenne jó.

Orbán Viktor hozzáfűzte, hogy Magyarországon a kivitelezés oldaláról nincs kapacitáskorlátja a tömeges és gyors oltásnak, csak a vakcinahiány van.

A PFIZER VAKCINÁJA VALÓJÁBAN MAGYAR VAKCINA. AMERIKAI PÉNZ ÉS MAGYAR ÉSZ VAN BENNE

– mondta a miniszterelnök.

Leszögezte: a legtöbben magyar szakemberek dolgoztak rajta, büszkék lehetünk Karikó Katalinra, illetve a lányára is, aki amerikai színekben kétszeres olimpiai bajnok evezésben.

Orbán Viktor kijelentette,

mindent megtettünk, hogy felkészültek legyünk az újabb hullámra. Teljes fegyverzetben vártuk a második hullámot, és már zajlik a munka, hogy akár saját orvosságunk és akár oltóanyagunk is legyen.

Ugyanakkor megvédte a magyar egészségügyet a sok támadástól, szerinte ugyanis annak ellenére, hogy becsmérlik néha, mégis sokkal jobban helytállt, mint a magasabban minősített országok egészségügye.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a magyar orvosok, orvostanhallgatók, ápolónők, rezidensek mind rendkívül jól helytálltak.

Ha baj van, erős az összefogás a magyar emberekben

– mondta a kormányfő azzal kapcsolatban, hogy a járvány ideje alatt mit tapasztalt.

Szólt arról is, hogy a tárgyi felszereltség mellett a szakemberek szerepe volt nagyon fontos a sikeres védekezés érdekében. Sok százezer munkahely azért maradt meg, mert a tanárok vállalták a digitális oktatást, így a szülők dolgozhattak.

A munkahelyeket védeni kell, a munkaadók akkor tudnak munkát adni a munkavállalóknak, ha csökkennek a terheik, ezért kell a válság idején adót csökkenteni

– fogalmazott a miniszterelnök.

Példaként hozta fel, hogy a munkanélküliségi statisztikában a magyarok harmadik helyen állnak Európában, a munkahelyeket sikerült megőrizni, visszaszorítani a munkanélküliséget. Nem kell átütemezni a nagy terveket, így például visszavezetik időben a 13. havi nyugdíjat, és meg tudták indítani Magyarország eddigi legnagyobb otthonteremtési programját – sorolta.

Orbán Viktor szerint a 2010 és 2020 közötti tíz év az elmúlt száz év legsikeresebb évtizede volt, és a következő tíz év még jobb lehet. Olyan dimenzió nyílik meg a magyar gazdaság előtt, amelyet még nem is lehet megérteni, tíz év múlva rá sem lehet ismerni: radikálisan csökken a károsanyag-kibocsátás, nagyobb lakásokban, több gyermekkel fognak élni az emberek – mondta a kormányfő, aki szerint

NYOMORÚSÁGOS A JÁRVÁNY IDŐSZAKA, DE HA ENNEK VÉGE, GYORSAN TÉR VISSZA A GAZDASÁG.

Kiemelte: a beruházók már keletről is érkeznek, a magyar vállalkozások beruházásai azonban még fontosabbak, ezért kérte az iparűzési adó csökkentését a kormány, ez az ott dolgozó emberekhez megy majd.

A külföldön befektető magyar vállalkozások hazahozott profitjának értéke el kell majd érje a külföldiek Magyarországról kivitt profitját, ez az évtized végére a miniszterelnök reményei szerint kiegyensúlyozott lesz.

A kormányfő hangsúlyozta:

A VAKCINA TELJES MENNYISÉGÉNEK MEGÉRKEZÉSE ELŐTT NEM LEHET LAZÍTANI A KORLÁTOZÁSOKON.

A második hullámot kivédtük, már a földre vittük, már csak le kell szorítani, hogy ne indulhasson el egy harmadik hullám – mondta az interjú végén Orbán Viktor.

fecsego.eu/OLKT

Leave a Reply 107 megnézve, 1 alkalommal mai nap |