| Mobile | RSS

Sajtóközlemény/European Parliament hirlevele

  1. hírek 
  2. EP-képviselők 
  3. A Parlamentről 
  4. Plenáris 
  5. Bizottságok 
  6. Küldöttségek 
  7. Other websitesMultimédia KözpontElnök honlapjaFőtitkárságAgytrösztEP NewshubAz Ön szolgálatábanLátogatásokJogalkotási vonatSzerződések és támogatásokRegisztráció

Címsorok >EU-ügyek>Brexit-megállapodás: az új EU-Egyesült Királyság kapcsolatok milyen hatással lesznek rád 

Brexit-megállapodás: az új EU-Egyesült Királyság kapcsolatok milyen hatással lesznek rád

EU-ügyek 07-01-2021 – 11:46  

EU zászló és Union Jack egymás mellett
© AdobeStock / Ink drop 

Az EU és az Egyesült Királyság kapcsolatai megváltoznak a Brexit és a 2020 végén létrejött megállapodás nyomán. Tudja meg, mit jelent ez az Ön számára.

Az Egyesült Királyság 2020. január 31-én hagyta el az EU-t. Volt egy átmeneti időszak, amelynek során az Egyesült Királyság továbbra is az egységes piac és a vámunió része volt, hogy lehetővé tegye a jövőbeni kapcsolatokról szóló tárgyalásokat. Az intenzív tárgyalásokat követően 2020 decemberének végén megkötötték az EU és az Egyesült Királyság közötti jövőbeni kapcsolatokról szóló megállapodást. Bár ideiglenesen alkalmazzák, a Parlamentnek még hivatalosan hatályba lépése előtt jóváhagynia kell azt. Az EP-képviselők jelenleg a parlamenti szakbizottságokban vizsgálják a szöveget, mielőtt a plenáris ülésen szavaznak róla.

Számos kérdésre már kiterjedt a kilépési megállapodás , amelyről az EU és az Egyesült Királyság 2019 végén megállapodott. Ez a szétválasztási kérdésekről szóló megállapodás az Egyesült Királyságban élő uniós polgárok és más országokban élő brit állampolgárok jogainak védelmével foglalkozik. az EU egyes részei, az Egyesült Királyság tagállami kötelezettségvállalásai, valamint határkérdések, különösen Írország szigetén.

Élet és munka az Egyesült Királyságban vagy az EU-ban

Az Egyesült Királyságban élő uniós polgárok vagy az EU-tagállam egyesült királyságbeli állampolgárai, akik már ott éltek 2021 januárja előtt, továbbra is ott élhetnek és dolgozhatnak, ahol regisztrálták őket, és letelepedési engedélyt kaptak a tagállamok nemzeti hatóságai vagy a Egyesült Királyság.

Azok a brit állampolgárok, akik még nem élnek az EU-ban, nem kapnak automatikusan jogot arra, hogy az Ír Köztársaság kivételével bármely EU-országban éljenek és dolgozzanak (mivel az Egyesült Királyság külön megállapodással rendelkezik velük), és korlátozás alá eshetnek. Továbbá már nem ismerik el automatikusan képesítésüket az EU országaiban, ami korábban is volt.

Azoknak az Egyesült Királyságbeli állampolgároknak, akik bármilyen okból 90 napnál hosszabb ideig szeretnének meglátogatni vagy tartózkodni az EU-ban, meg kell felelniük az EU-n kívülről érkezők beutazási és tartózkodási követelményeinek. Ez vonatkozik az EU-ban második otthonával rendelkező brit állampolgárokra is.

Az EU-ból érkező embereknek, akik hosszú távú tartózkodásra vagy munkára – több mint hat hónapra – Egyesült Királyságba szeretnének költözni, meg kell felelniük az Egyesült Királyság kormánya által meghatározott migrációs feltételeknek, ideértve a vízum kérelmét is .

Utazó

Az Egyesült Királyság állampolgárai akár 90 napig is ellátogathatnak az EU-ba bármely 180 napos időszakon belül vízum nélkül.

Az Egyesült Királyság állampolgárai azonban már nem használhatják az EU gyorsított útlevél-ellenőrzését és vámsávjait. Szükségük van retúrjegyre és igazolniuk kell, hogy elegendő pénzük van a tartózkodásukhoz. Legalább hat hónapot is meg kell hagyniuk az útlevelükben.

Az uniós polgárok vízumigény nélkül akár hat hónapig is ellátogathatnak az Egyesült Királyságba. Az uniós polgároknak érvényes útlevelet kell bemutatniuk az Egyesült Királyságba való látogatáshoz.

Egészségügy

Az Egyesült Királyságban ideiglenesen tartózkodó uniós polgárok továbbra is részesülnek az európai egészségbiztosítási kártya alapján nyújtott sürgősségi ellátásban . Hat hónapnál hosszabb tartózkodás esetén egészségügyi pótdíjat kell fizetniük.

A nyugdíjasok továbbra is részesülnek az egészségügyi ellátásból, ahol laknak. A nyugdíjukat fizető ország megtéríti a lakóhely szerinti országot.

Erasmus

Az Egyesült Királyság úgy döntött, hogy abbahagyja a népszerű Erasmus + csereprogramban való részvételt, és létrehoz egy saját csereprogramot. Ezért az uniós hallgatók már nem vehetnek részt csereprogramokban az Egyesült Királyságban. Észak-Írországból származó emberek azonban továbbra is részt vehetnek.

Áruk és szolgáltatások kereskedelme

A megállapodással az Egyesült Királyság és az EU-országok között kicserélt árukra nem vonatkoznak vámok és kvóták. Vannak azonban új eljárások az áruk Egyesült Királyságba és onnan történő mozgatására, mivel a belső piaci szabályok (például az egészségügyi, biztonsági, szociális, környezetvédelmi előírások) vagy az alkalmazandó brit szabályozás betartására vonatkozó határellenőrzések érvényesek. Ez több bürokráciát és többletköltségeket jelent. Például az EU-ba irányuló összes behozatalra vámalakiságok vonatkoznak, miközben minden EU-s szabványnak meg kell felelniük, így hatósági ellenőrzéseknek vetik alá őket. Ez nem vonatkozik az Észak-Írország és az EU között szállított árukra.

Ami a szolgáltatásokat illeti, az Egyesült Királyság vállalatainak már nincs automatikus joguk szolgáltatásnyújtásra az EU-ban. Ha folytatni akarják működésüket az EU-ban, itt kell letelepedniük.

fecsego.eu/European Parlaiment hírlevél

Leave a Reply 61 megnézve, 1 alkalommal mai nap |