< Böngészés > Főoldal / EE Minisztériuma, Életképek/bulvár, Fecsegő hírek, főszerkesztő blogja, Közélet, Magyar Helsinki Bizottság, Nav, Tudomány/gazdaság / Blog article: Cégek tízezrei mozdultak rá a jegybanki pénzre

| Mobile | RSS

Cégek tízezrei mozdultak rá a jegybanki pénzre

FALUDI IMRE / MTVA / BIZOMÁNYOSIÜZLETI TIPPEK

admin

24.hu 2021. 01. 05. 20:48

2020-ban csaknem 1500 milliárd forintnyi hitelt vettek fel a kkv-k az NHP Hajrá keretében. A tavaly április óta elérhető hitelkonstrukciók iránt továbbra is jelentős érdeklődés mutatkozik a vállalkozások oldaláról.

A Magyar Nemzeti Bank 2020 áprilisában indította el a Növekedési Hitelprogram (NHP) legújabb konstrukcióját, az NHP Hajrát. Ez az egyik legfontosabb eszköz a koronavírus-járvány kedvezőtlen gazdasági hatásainak tompítására a kkv-szektorban – emelte ki a jegybank.

Az eddig megkötött szerződések több mint felét a működést segítő forgóeszközhitelek tették ki, míg egyharmaduk az új beruházások megvalósulását támogatták.

A konstrukció iránt jelentős az érdeklődés: 2020 végéig 1 473 milliárd forintnyi megkötött hitel- és lízingszerződést jelentettek a bankok az MNB felé, több mint 21 ezer hazai mikro-, kis- és középvállalkozáshoz kapcsolódóan.

A Monetáris Tanács november 17-i ülésén a keretösszeg 1000 milliárd forinttal történő megemeléséről döntött, így a program idén is számos vállalkozás működését, korszerűsítését és növekedését tudja majd segíteni.

  • Az NHP Hajrá keretében megkötött szerződések volumenének 31 százaléka új beruházási hitel vagy lízing, 56 százaléka forgóeszközhitel, 13 százaléka pedig korábbi beruházási hitel kiváltásához kapcsolódó ügylet volt.
  • A hitelek mintegy háromnegyedét a kereskedelem, a feldolgozóipar, az ingatlanügyletek, a mezőgazdaság és az építőipar ágazatokban tevékenykedő kkv-k vették fel.

Annak ellenére, hogy a felvehető hitelösszeget jelentősen megemelte a jegybank a középvállalatok stabilitásának megőrzése és a nagyobb beruházások elősegítése érdekében, az NHP korábbi szakaszaihoz hasonlóan továbbra is jelentős a kisebb szereplők részaránya.

A kihelyezett források több mint negyede mikrovállalkozásokhoz, harmada kisvállalkozásokhoz került.

A 2013-ban indult Növekedési Hitelprogram fontos szerepet játszott abban, hogy a legutóbbi pénzügyi válságot követően növekedésbe forduljon a kkv-hitelezés tendenciája. A program 2013-as indulása óta több mint 60 ezer vállalkozás jutott kedvező forráshoz 4800 milliárd forintot meghaladó összegben.

fecsego.eu/24.hu

Leave a Reply 73 megnézve, 1 alkalommal mai nap |