| Mobile | RSS

Republikánusok is megszavazhatják a Trump elleni újabb impeachmentet

– SZERZŐ: 168 ÓRA/MTI

Ted Lieu demokrata párti képviselő közölte, hogy eddig 190 törvényhozó biztosította támogatásáról az impeachment-eljárás megindítását.

“Mindannyian, köztünk a házelnök Nancy Pelosi is, jobb szeretnénk, ha Donald Trump helyesen cselekedne és egyszerűen lemondana, vagy Mike Pence, az alelnök legalább saját és családja becsülete érdekében élne az alkotmány 25. kiegészítésével. Ha hétfőig egyik sem történik meg, elindítjuk az impeachmentet, és várakozásunk szerint már a jövő héten szavazunk” – mondta Lieu, hozzátéve, hogy republikánus képviselők is meg fogják szavazni a kezdeményezést.

A 25. kiegészítés szerint az elnök kormányzatának tagjai szavazattöbbséggel az elnököt alkalmatlannak ítélhetik hivatali feladatainak ellátására, és hatalmát átruháztathatják alelnökére.

Az alkotmányos felelősségre vonási eljárást annak címén indítanák, hogy Trump lázongást szított a Capitoliumnál.

“Videóink vannak a beszédről, amellyel Trump feltüzelte a tömeget. Videóink vannak arról, ahogy a tömeg megtámadja a Capitoliumot” – írta a Twitteren.

Pat Toomey republikánus szenátor azon véleményének adott hangot, hogy Trumpnak az ország érdekében mihamarabb le kellene mondania. Pénteken párttársa, Lisa Murkowski szenátor is hasonlóan nyilatkozott.

Egy másik republikánus szenátor, Ben Sasse kijelentette, hogy fontolóra fogja venni az impeachment-eljárás megszavazását, ugyanis szerinte Trump megszegte hivatali esküjét.

A Trump ellen felhozott vádpontok megszavazásához kétharmados többségre van szükség a szenátusban, ehhez tizenhét republikánus törvényhozónak át kellene szavaznia.

Mégha hivatali idejét követően is állapítják csak meg Trump bűnösségét, a kongresszus eltilthatja szövetségi közhivatalok viselésétől, ami azt jelentené, hogy nem indulhat a 2024-ben esedékes elnökválasztáson.

Donald Trump ellen tavaly egyszer már megindították a felelősségre vonási eljárást, azonban akkor felmentették a republikánus többségű szenátusban. Nem volt eddig példa arra, hogy egy amerikai elnök ellen kétszer is impeachmentet indítsanak.

fecsego.eu/168 óra

Leave a Reply 99 megnézve, 1 alkalommal mai nap |