| Mobile | RSS

Az erőszakról és a bűnözésről

KÖZÉLETKözzétéve 2021 jan 12.

Megosztá

Beszélnünk kell a családon belüli/ kapcsolati erőszakról. A rendőrség nem igazán akar válaszolni a kérdéseimre, húzza az időt, de közben kerestem, találtam és elemeztem számokat és elég riasztó, amit találtam. 2020-ban 65 százalékkal, azaz közel kétharmadnyival több kapcsolati erőszak bűncselekményt regisztráltak Magyarországon, mint 2019-ben. Tavaly 650 ilyen bűncselekményt vett nyilvántartásba a rendőrség, míg egy évvel korábban 392-t. 36 százalékkal nőtt a szexuális erőszak regisztrált eseteinek a száma is: 2019-ben 240, 2020-ban 327 ilyen esetet jelentettek. A szexuális kényszerítés adatai szerint 2019-ben 56, 2020-ban 95 ilyen eset történt, ami 70 százalékpontos növekedést jelent. 44 százalékkal nőtt az emberölések száma is: míg 2019-ben 141 gyilkosság történt, 2020-ban 203, azt viszont már nem látni az adatokból, hogy ebből hányat követettek el hozzátartozó, volt vagy jelenlegi partner sérelmére.Ezeket az adatokat a Belügyminisztérium honlapjáról böngésztem ki, mert az Országos Rendőr-főkapitányság mindezidáig nem volt hajlandó kiadni a kifejezetten a járvány idején regisztrált, családon vagy párkapcsolaton belüli erőszakos esetek számát. November 27-i adatkérésem megválaszolására konkrétan 2×45 napot kért az ORFK: vagyis szerintük a válaszadás akadályozná a veszélyhelyzettel összefüggő közfeladataik ellátását. Arra mondjuk volt idejük, hogy készítsenek egy bűnügyi térképet, amin a novemberi korlátozások bűnözésre gyakorolt hatása látható. A megadott bűnözési kategóriákban visszaesést láthatunk: csökkent a garázdaságok, rendbontások, gépkocsi lopások, rablások, közterületen elkövetett bűncselekmények száma — azt viszont már nem tartotta fontosnak megmutatni a rendőrség, hogy mi a helyzet a korlátozások falakon belüli hatásával: a családon belüli erőszakos esetek és emberölések számát ugyanis nem mutatja a térképük.

00:00/00:00Loading Ad

‼️

A rendőrség tehát csak a csökkenést mutató adatokat akarta kitenni az ablakba, azt már elhallgatta, hogy milyen drasztikus mértékben nőtt a családon belüli erőszakos esetek száma.

‼️

 Pedig az utcai bűnözés visszaszorulásának másik oldala az otthon történt bűnesetek számának növekedése. Egy sor kérdésemre továbbra is kitartóan várom a választ a rendőrségtől, és azt ajánlom, ne csak a pozitív adatokat reklámozzák, de mutassák meg azokat a számokat is, amiknek a létezéséről mintha tudomást sem akarnának venni. Mert vagyunk, akik figyelünk. Nagyon is.#SzelBernadett

fecsego.eu/OLKT

Leave a Reply 48 megnézve, 1 alkalommal mai nap |