| Mobile | RSS

Botrány: A Fidesz ellopott 750 ezer eurót!

BŰNÜGYKÖZÉLETFrissítve: 2021 jan 11.

MÉG MINDIG: PÉNZMOSÁS ÉS KÖRNYÉKE

Korábbi cikkünk – melynek címe A dosszié neve: pénzmosás volt hatalmas népszerűséget ért el sok-sok tízezres olvasottságával – írja a (fullank.hu).

Jöttek is a bejelentések, háttér-információk, melyek a Finance Slovakia s.r.o. cég környékén eltűnt 750 000 euróval kapcsolatos. A szálak Vácra  és Svájcba vezetnek…Csak emlékeztetőül: A történet egy  nagyobb összegű tranzakcióval indult: svájci számláról szlovák cégnek – Finance Slovakia s.r.o. – utaltak kölcsön címén 750 000 eurót. A kantonok országában ez az összeg szinte bagatellnek számít, ugyanakkor a pénzügyi nyomozók tudják, hogy a kisebb tételekből lesznek a nagyok, és érdemes akár évekig is nyomon követni a pénz útját. Különleges az ügyben az is, hogy több önfeljelentés, beismerő vallomás segítette a nyomozók munkáját: károsultak és közreműködők, volt könyvelők és aláírók.Ennek nyomán vált átláthatóvá, hogy miként alakulnak át a mosott vagyonok tisztes vállalkozásokká, jelentős ingatlanvagyonná, sőt, látszólag működő tőkévé. A látszat azonban csal: igazából nincs gazdasági siker, társadalmilag hasznos tevékenység az ügyletek mögött, az egész csupán a pénz – és a felelősség – elvarázsolását célozza. És így jön be a pénzmosás.

Pénzügyi nyomozók állítják: egy átlagos csaláshoz nem elég egy bűncselekményt kell elkövetni, hanem minimum hármat kell. Továbbutalások, bizonylatok és háttéranyagok lepapírozása és még rengeteg  tranzakció kell a nagyobb tételek legalizálásához. Jogászok és adószakértők működnek közre a műveletekben, akik legtöbbször csak egy-egy részt látnak az egészből. Olyat, amely teljesen  szabályosnak és tisztának tűnik, mint például az ügyvezető-váltás, ingatlan adásvétel vagy üzletrész eladás.  A folyamatot csak az tudja áttekinteni, aki generálja – a rutinos gazdaságvédelmi nyomozókat azonban nehéz megtéveszteni.

Adóhivatali nyomozó legyen a talpán, aki ezt az országokon átívelő hálózatot átlátja, már csak azért is, mert a cégvezetők és a tulajdonosi kör folyamatosan változik, a pénz pedig “mosódik”…pályázati önrésszé alakul és szépen eltűnik a cégcsoportban. Cikkünkben megemlítettük a W-E-S. Nemzetközi Vízualizációs és Fejlesztési Központ Zrt.-t is, mely magára húzta a történetet. Kérték, hogy vegyük le nevüket oldalunkról. Érthető ez a hiúság, nyilván annak sem örültek, hogy az ügyben 2020. június 6-án született feljelentésben is szerepelnek.Azért is érdekes mindez, mert ez hosszú nevű a cég – a közhiteles nyilvántartások szerint – kifejezetten kalandos életű… Ráadásul 2019-ben már nem is adott be bevallást sem, eredménye pedig nulla, ugyanakkor vele szemben végrehajtási eljárást is indítottak. A cégközlöny adatai szerint a W-E-S közbeszerzést nem nyert soha, de nyolc darab eu-s pályázatot igen– annak ellenére, hogy lezárt és hatályos negatív információkat tüntet fel a nemzeti cégtár… Pályázati pénzek? Helyben vagyunk.Vajon miért szerepelnek az ügyben üres szlovákiai fedőcégek, besztercebányai panellakásba bejelentett „nagyvállalkozó” ügyvezetők? Mi végre a sok tranzakció, a végeláthatatlan átalakulás, cégváltozás? Van-.e gazdaság értelme  például a D.K.M. Tradeing and Consulting s.r.o., illetve Dexoca s.r.o. működésének? A választ nem bízzuk Önökre, hanem a rendőrségre, amely – a nyomozás érdekeire való tekintettel – lapzártáig – még nem adott tájékoztatást az ügy rendkívül összetett jellege miatt.Kaptunk viszont egy fontos információt, mely szerint a Pest-megyei Rendőr-főkapitányság megküldte feljelentését a Váci Ügyészségnek. Az ügyben közben született egy másik igen fontos döntés, mégpedig a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Bűnügyi Igazgatóságán, amelyhez szintén érkezett feljelentés. Ezek szerint a ők áttették az ügyet a Pest-megyei Rendőr-Főkapitánysághoz, amelynél így most már tisztul a kép. Elgondolkodtató elem, hogy a pénzügyőrök külön is megemlítik a fent szereplő, hosszú nevű W-E-S Zrt.-t,  az L. családból pedig L.I.-t, ifj. L.I.-t, L.V.-t, és a cég vezetőjét, M.T.-t.Az indoklás igazi adóhivatali: pénzmosás ügyben nem ők az illetékesek hanem a rendőrség. A NAV-ot az érdekelheti, hogy ki- mennyit költ, menyi rezsit stb. fizet és miből, miért jár svájci rendszámú luxusautóval, miért cserélődnek a cégek és ingatlanok gyorsvonati sebességgel.U.i.: svájci sajtókapcsolatunk változatlanul várja leveleiket: sértettek, riportalanyok jelentkezzenek, címe: g_neudorf@protonmail.ch. Az ügy svájci vizsgálati eredményeiről hamarosan beszámolunk.

fecsego.eu/OLKT

Leave a Reply 149 megnézve, 1 alkalommal mai nap |