| Mobile | RSS

Keményen kritizálta Orbánt az új CIA-igazgató!

KÖZÉLETKözzétéve 2021 jan 12.

A Joe Biden által ma az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség élére jelölt William J. Burns szerint a magyar miniszterelnök tekintélyelvű és csorbítja a polgári szabadságjogokat.Újabb csapás érte ma a magyar kormányt Amerikában: az USA következő elnöke, Joe Biden egy olyan egykori karrierdiplomatát jelölt a CIA élére, aki korábban erős szavakkal bírálta Orbán Viktort. A hírszerző ügynökség igazgatói posztjának várományosa, William J. Burns korábban moszkvai nagykövetként is szolgált, George W. Bush és Barack Obama elnöksége alatt külügyi államtitkárként, majd külügyminiszter-helyettesként tevékenykedett.Burns a tekintélyes Foreign Affairs tavaly év végi számában annak kapcsán említette Magyarországot, hogy szerinte Donald Trump elnöksége alatt az amerikai külügyminisztériumot teljesen lezüllesztették. Szerinte David Cornstein ősszel leköszönt budapesti nagykövet elkapta a „clientitis” nevű „halálos betegséget” – azaz nem az amerikai érdekeket képviselte Magyarországon, hanem a magyar kormány bűvkörébe esett. Burns felrótta Cornsteinnek, hogy „tökéletes partnernek nevezte Magyarország tekintélyelvű, polgári szabadságjogokat csorbító vezetőjét” – azaz Orbán Viktort.Burns jelölése három hónap leforgása során a harmadik aggasztó jel a magyar kormány számára Washington irányából. Először Orbán szövetségese, Donald Trump veszítette el elnöki pozícióját, majd utóda, Joe Biden azt a Donald Blinkent jelölte külügyminiszternek, akinek édesapja a kilencvenes években Budapesten szolgált amerikai nagykövetként, és komoly összeggel támogatta a Soros Györgyhöz köthető Nyílt Társadalom Archívumot (ez politikai tevékenységet nem fejt ki, csupán a rendszerváltás előtti évtizedek dokumentumait gyűjti). Most Burns révén a CIA élére is a magyar kormánnyal kritikus személy került. Ez annyiból nem meglepő, hogy megválasztása előtt Biden maga is „elnyomó rendszernek” titulálta a Nemzeti Együttműködés Rendszerét.

Blikknek adott búcsúinterjújában az új CIA-igazgató által kritizált David Cornstein amerikai nagykövet még abban reménykedett, hogy távozása után is megmarad a jó kapcsolat Budapest és Washington között. Igaz, akkor még nem tudhatta, hogy Trump vereséget szenved az elnökválasztáson. Most már igen kevés esély mutatkozik arra, hogy ne legyenek konfliktusok a két kormány között bizonyos ügyekben. Olyan pedig biztosan nem fog előfordulni, mint Cornstein esetében, aki a Blikknek adott interjúban Szijjártó Péter magyar külügyminiszter mellett foglalt állást Joe Biden ellenében.

Burns 33 éven át dolgozott külügyi vonalon, minden jelentős „régi vágású” (Trump előtti) amerikai karrierdiplomatát jól ismer. Ilyen háttérrel mindenképpen érdekesnek ígérkezik, hogy pont rá bízta Joe Biden a CIA vezetését. Korábban jellemzően hírszerzői múlttal rendelkező egyénekre bízták a sz ügynökség vezetését, olykor politikusok, vagy volt tábornokok (Michael Hayden, David Petraeus) kapták meg a feladatot.Joe Biden azt ígéri, Burns nem fogja keverni a politikát a hírszerzéssel.– Burns teljesen osztja mély meggyőződésemet, miszerint a hírszerzésnek apolitikusnak kell lennie. Az amerikai emberek nyugodtan alhatnak, ha ő lesz az új CIA-igazgató – nyilatkozta a kinevezés alkalmából.Szeretlek Egerszeg

fecsego.eu/OLKT

Leave a Reply 78 megnézve, 1 alkalommal mai nap |