| Mobile | RSS

Szijjártó visszaszólt az Orbánt kritizáló Obamának

  • 24.hu  2021. 01. 11. 17:25

A külügyminiszter Joe Biden után elmondta a volt elnöknek is, hogy mi lenne a helyes út.  

A korábbi USA-elnök, Barack Obama egy friss interjújában a világ egy részét uraló elnyomó rendszerek képviselői közt említette a magyar miniszterelnököt.

KAPCSOLÓDÓ

Obama: Trump vesztett, de ott van még a Fülöp-szigetek, MagyarországA volt amerikai elnök szerint kétféle vezető van.

Obama azt mondta, hogy vannak olyan vezetők, akik jó célokért küzdenek, demokratikusan, az embereket is bevonva a döntésekbe, ide sorolta például Angela Merkel német kancellárt. És vannak az erős emberek, akik hiercarchikus rendszert tartanak fenn, az állampolgáraikat alattvalókként kezelik, és a két nézet között folyamatos a harc, ami ezután folytatódni is fog.

Ez történik az Egyesült Államokban is, és ennek nem lesz vége csak azért, mert Donald Trump elveszítette az elnökválasztást. Látunk erre példát a Fülöp-szigeteken, Magyarországon és még néhány afrikai és ázsiai országban

Szijjártó Péter mindezt a következőképp kommentálta az RTL Klubnak:

Ne felejtsük el, hogy Magyarországon a miniszterelnöki pozíciót azt nem lottón nyeri valaki, hanem azután lesz miniszterelnök, hogy megnyer egy választást. Az emberek rá szavaznak.

Az ilyen típusú minősítgetése Magyarország vezetőinek, az a magyar emberek döntésének minősítgetése. Az sejlik fel, minthogyha ezen kijelentés megfogalmazója nem nézné ki a magyar emberekből azt, hogy érett döntést tudnak hozni a saját jövőjükről. Szerintem az volna helyes, és akkor beszélhetnénk sokkal jobb körülményekről és viszonyokról, hogyha a tisztelet talaján állva, rábíznánk minden országra, hogy a saját maga jövőjéről döntést hozzon.

Hozzátette: a magyar kormány sem kommentálta az elmúlt napok amerikai belpolitikai döntéseit.

Ma reggel megjelent egy interjú Szijjártó Péterrel, aki még az elnökválasztás előtt szállt bele Joe Bidenbe. Mint emlékezetes, az Orbán-kormány egyértelműen a hivatalban lévő Donald Trumpot támogatta, Szijjártó pedig külön meg is támadta Joe Bident, miután a demokrata elnökjelölt Magyarországot Lengyelországgal együtt totalitárius rendszerekkel együtt emlegette. A magyar külügy vezetője akkor azt üzente Bidennek:

Jó lenne, ha választ adna arra  kérdésre, hogy milyen módon vetette latba a politikai befolyását a fia, és a fia által vezetett vállalat érdekében, ennek a vállalatnak a nyereségessége érdekében.

Most már azt mondta erről a megjegyzéséről Szijjártó:

Én ezt az egészet nem értékelném túl. Amerikában volt egy választási kampány, ahol nyilván némi túlfűtött hangulatban rólunk nem egy ezeréves államhoz méltó módon beszéltek, amire reagáltunk. Volt már ilyen, lesz is ilyen, nem csak az amerikaiakkal kapcsolatban.

Kiemelt kép: Bielik István / 24.hu

fecsego.eu/24.hu

Leave a Reply 96 megnézve, 1 alkalommal mai nap |