| Mobile | RSS

Európai Parlament hírek/EU fellépés: Covid-19 oltások és kúrák

Európai Parlament hírek

                        Az EU válasza a koronavírusra  

EU fellépés: Covid-19 oltások és kúrák

Társadalom Frissítve: Tegnap Létrehozva: 2020-03-31 – 09:15

Mivel a világ a koronavírus-járvány megfékezéséért küzd, az EU támogatja az oltások és a hatékony kezelések mielőbbi kifejlesztésére irányuló erőfeszítéseket.

Az EU visszavág.  Támogatja a koronavírus elleni vakcina kutatását, valamint a járvány lelassításának és a jobb diagnosztika kidolgozásának módjait.  Ezért az EU ambiciózus forrásokat szán a kutatásra és az egészségügyi vészhelyzetekre való felkészülés továbbfejlesztésére.
EU-finanszírozás a Covid-19 kutatáshoz 

Az EU összehangolt válaszlépéssel állt elő a jelenlegi válság kezelésében. A terv kulcsfontosságú része kutatási és innovációs projektek finanszírozása a Covid-19 orvoslására.

Az EU és tagállamai szorosan együttműködnek a biztonságos és hatékony vakcinák megtalálásában a Covid-19 terjedésének megakadályozása érdekében. A hangsúly a betegség megelőzésére szolgáló profilaktikus vakcina és a kezelésre szolgáló terápiás vakcina kifejlesztésén van. Gyorsított szabályozási eljárásokat vezetnek be annak érdekében, hogy a biztonságos, hatékony és jó minőségű gyógyszerek a lehető leghamarabb forgalomba kerülhessenek.

A képviselők méltatták az EU kutatás támogatására irányuló erőfeszítéseit, de többször hangsúlyozták a megfizethető gyógyszerekhez való széles körű hozzáférés biztosításának szükségességét .

Kutatás és oltások

Az EU a járvány kezdete óta jelentős összegeket fektetett a kutatásba: az EU Horizont 2020 programja révén euró százmilliókat mozgósítottak koronavírus- kutatási projektekbe . A támogatások a diagnosztika, a kezelések, az oltások, az epidemiológia és a felkészültség és válasz, a viselkedés és a szocioökonómia, a gyártás, valamint az orvosi és digitális technológiák területére terjedtek ki.

Covid-19 oltásokra vonatkozó uniós stratégiája részeként az Európai Bizottság eddig hat gyógyszergyárral – AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV, BioNTech-Pfize, CureVac és Moderna – kötött megállapodást, amelyek lehetővé teszik a tagállamok számára a vásárlást oltások , amint forgalomba hozatali engedélyt kapnak rájuk.

Az Európai Gyógyszerügynökség pozitív tudományos ajánlása és a tagállamok jóváhagyása nyomán az Európai Bizottság 2020. december 21-én feltételes forgalomba hozatali engedélyt adott a BioNTech és a Pfizer vakcinára . Ez megnyitotta az utat az uniós országok számára az oltás megkezdésének december 27-től. 2021. január 6-án engedélyezték a Moderna által kifejlesztett második oltást .

A Bizottság elkészítette azon kulcsfontosságú lépések listáját is, amelyeket a tagállamoknak meg kell tenniük, hogy készen álljanak az oltások gyors terjesztésére és telepítésére, amint készen állnak.

Az Európai Bizottság kijelentette, hogy készen áll a BioNTech és a Pfizer oltás gyors engedélyezésére , amint az Európai Gyógyszerügynökség jóváhagyja . Ez lehetővé teszi, hogy mind a 27 EU-ország egyszerre kezdje meg az oltást.

A Bizottság a vírus terjedésének korlátozását és az életmentést segítő további intézkedések részeként elkészítette a legfontosabb lépések listáját, amelyeket a tagállamoknak meg kell tenniük annak érdekében, hogy készen álljanak az oltások gyors terjesztésére és telepítésére, amint készen állnak . Ide tartoznak az uniós szintű adatmegosztás javítása, valamint a hatékonyabb és gyorsabb tesztelési stratégiákkal kapcsolatos ajánlások, valamint a sürgősségi támogatási eszköz keretében 100 millió euró mozgósítása a gyors antigéntesztek közvetlen megvásárlásához és a tagállamok eljuttatásához.

November 25-én az Európai Bizottság bemutatta az EU új gyógyszerészeti stratégiáját az EU rugalmasságának növelése érdekében a jövőben, amely levonja a tanulságokat a jelenlegi válságból.Európai Gyógyszerügynökség: A Covid-19 vakcinák értékelési és jóváhagyási lépései

  • Forgalomba hozatali engedély iránti kérelem: az oltóanyag-fejlesztők minden teszt eredményét benyújtják az európai gyógyszerszabályozó hatóságokhoz
  • Az Európai Gyógyszerügynökség szakértői az oltások tudományos értékelését végzik
  • Az ügynökség pandémiás munkacsoportja lehetővé teszi az uniós országoknak és a Bizottságnak, hogy gyors és összehangolt szabályozási intézkedéseket hozzanak a Covid-19 kezelések és oltások fejlesztése, biztonsága és ellenőrzése terén.
  • Az Európai Bizottság felülvizsgálja az ügynökség tudományos véleményét, és az egész EU-ra kiterjedő forgalomba hozatali engedélyt megad
  • A nemzeti hatóságok döntenek a jóváhagyott oltási és oltási politikák bevezetéséről

Nézze meg a Covid-19 elleni küzdelemre vonatkozó uniós intézkedések ütemtervét és annak hatását

A programok már érvényben vannak

Az EU-nak már számos kutatási és sürgősségi finanszírozási mechanizmusa volt érvényben a közegészségügyi válságok kezelésére, amelyeket mozgósítottak. Ide tartozik többek között a Prepare projekt, amely támogatja az európai kórházak felkészültségét és javítja a járvány dinamikájának megértését, valamint az Európai Vírusarchívum , egy virtuális vírusgyűjtemény, amely anyagot nyújt a kutatóknak a diagnózis felállításában.

Az EU emellett támogatja az induló vállalkozásokat és a kisvállalkozásokat a járványkitörés kezelésében hasznos technológiák kifejlesztésében , ideértve az EpiShuttle-t , a speciális izolációs egységek projektjét és az m-Tap légszűrési technológiát a vírusrészecskék eltávolítására.

Tudja meg, mit tesz az EU annak érdekében, hogy Európa talpra állhasson a Covid-19 járvány pusztító gazdasági hatásait követően

Leave a Reply 48 megnézve, 1 alkalommal mai nap |