< Böngészés > Főoldal / EE Minisztériuma, Életképek/bulvár, EU Sajtószoba, europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek, főszerkesztő blogja, Közélet, Kultúra, Magyar Helsinki Bizottság, White House / Blog article: A januári minimálbér-emelést már biztosan bukták a dolgozók

| Mobile | RSS

A januári minimálbér-emelést már biztosan bukták a dolgozók

A januári minimálbér-emelést már biztosan bukták a dolgozók

2021. január. 13. 11:59

Balla Györgyi

Balla Györgyi 

A szerdai minimálbér-tárgyalás sem hozott eredményt a 2021-es legkisebb bérről.

Ismét nem sikerült megállapodniuk a munkaadók és a munkavállalók képviselőinek a 2021-es minimálbérről. Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke a tárgyalás után a hvg.hu-nak azt mondta, hogy a megállapodás szándékával érkeztek a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának szerdai ülésére, mégsem sikerült megegyezni.

A szakszervezetek 2021. január 1-jétől 5 százalékos minimálbér-emelést szeretnének, a munkaadók 3 százalékot ajánlottak. Kordás szerint az elmúlt napok háttérbeszélgetésein a munkaadók hajlottak a 4 százalékos emelésre, „most azonban többször is kijelentették, hogy a hivatalos álláspontjuk 3 százalék, ez meglepett bennünket” – fogalmazott, hozzátéve, hogy az álláspontok ezzel megmerevedtek.

Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének alelnöke a hvg.hu-nak megismételte, a jelenlegi gazdasági helyzetben komoly reálbéremelkedésről beszélni nem lehet, a hivatalos ajánlatuk ezért továbbra is 3 százalék.

A szakszervezetek azt is szerették volna elérni, hogy visszamenőleg, január 1-jétől emelkedjen a minimálbér – akár úgy, hogy utólagosan, a februári bérrel együtt utalják a növekményt –, a kormány azonban egyértelművé tette, hogy jogilag erre nincs lehetőség.

Kordás László úgy látja, a januári emelést már biztosan elbukták a munkavállalók, magasabb minimálbér leghamarabb februártól lehet.

A tárgyalások jövő héten folytatódnak.

A Munka törvénykönyve szerint a minimálbér és a garantált bérminimum összegéről az előző év végéig kell megállapodni. A kormány azonban szilveszterkor kiadott egy rendeletet, amellyel lehetővé tette, hogy januárban folytassák a tárgyalást. Ehhez azt a felhatalmazást használta ki, hogy „járvánnyal összefüggő veszélyhelyzetben” joga van a törvényektől eltérni.

Szakszervezeti becslések szerint az országban összességében nagyjából egymillió ember dolgozik a legkisebb bérekért, vagy keres csak kicsivel többet. Őket közvetlenül is érinti az idei emelés halogatása, csakúgy, mint a gyeden lévő szülőket, nagyszülőket, a munkanélkülieket, a táppénzen lévőket. Ezeket a szociális juttatásokat ugyanis mindig az aktuális minimálbér összegéhez képest állapítják meg.

A minimálbér összege ma Magyarországon bruttó 161 ezer forin

fecsego.eu/hvg.hu

Leave a Reply 37 megnézve, 4 alkalommal mai nap |