< Böngészés > Főoldal / Alkotmánybíróság, Aktuális hírek, események, dr.Benyik atya blogja, Fecsegő hírek, főszerkesztő blogja, Közélet / Blog article: Járóka Lívia gyorshajtás miatt állhat a belga bíróság elé

| Mobile | RSS

Járóka Lívia gyorshajtás miatt állhat a belga bíróság elé

Halmai Katalin (Brüsszel)Publikálás dátuma2021.01.14. 07:00


Fotó: DIDIER BAUWERAERTS / EP

Járóka Lívia mentelmi jogának felfüggesztésére vonatkozó indítványról tárgyal pénteken az Európai Parlament jogi bizottságának rendkívüli ülése.

A fideszes képviselő, parlamenti alelnök irodája megerősítette lapunknak, hogy a belga hatóságok egy „régebbi, már rendezés alatt lévő gyorshajtás” miatt kérték a mentelmi joga felfüggesztését. Járóka valószínűleg hosszú ideig elfelejtette kifizetni a közlekedési kihágás miatt kirótt bírságot, és a szabálysértési ügy bíróságra került. Parlamenti forrásaink szerint a képviselő-testület minden évben viszonylag sok hasonló mentelmi ügyet tárgyal. A Járóka Lívia mentelmi jogának felfüggesztésére vonatkozó belga kérelem tavaly szeptemberben érkezett meg az EP-be. Erről a szabályoknak megfelelően az EP elnöke tájékoztatta a plenáris ülés résztvevőit. Az ügyről parlamenti jelentés készül, amelynek előadóját, a francia liberális Stéphane Séjournét októberben jelölték ki. A pénteki zárt tárgyalást követően a szakbizottság újra visszatérhet a témára, majd megvitatja és elfogadja az ajánlást tartalmazó jelentést. A mentelmi jog felfüggesztésére vonatkozó kérelem jóváhagyásáról vagy elutasításáról a plenáris ülés dönt, amelyre tavasz előtt biztosan nem kerül sor. Járóka Lívia kis megszakítással 2009 óta tagja az Európai Parlamentnek, elsősorban a romákkal kapcsolatos európai politikával foglalkozik, a témában több parlamenti jelentést készített.

fecsego.eu/népszava, hu

Leave a Reply 30 megnézve, 3 alkalommal mai nap |