| Mobile | RSS

Központosított koncessziók: Rogán Antal másfél hónap után kiesett a pikszisből

GAZDASÁGszerző

KOVÁCS GÁBOR

2021.01.15. 11:00

Eredetileg csak a kabinetminiszter munkáját támogató háttérintézmény lett volna a Nemzeti Koncessziós Iroda, a tavalyi év végén azonban, fű alatt, komoly döntéshozatali szervvé alakították: elnökének a szavazata a végső koncessziós döntésekben két miniszter voksával ér fel.

A kormány másfél hónap után elvette Rogán Antal kabinetfőnöktől a központi hatáskörbe vont állami koncessziós eljárások kezelését. Az év utolsó napján, a jogalkotási cunamiban jelent meg az a kormányrendelet, amely egy november 11-ei rendelet módosításával a kabinetfőnök személyét a nemrég felállított Nemzeti Koncessziós Irodára cserélte le. A módosítást a folyamatban lévő eljárásokra is alkalmazni kellett, a kabinetfőnöknek két napja volt, hogy az ügyek iratanyagait átadja az Irodának. Ez a gyakorlatban a kaszinókoncessziókat és a helyközi közúti személyszállítás koncesszióba adását érintette, korábban ugyanis ezek kerültek Rogán Antalhoz.

A Nemzeti Koncessziós Iroda az év végén megkapta még az egységes nemzeti mobilfizetési rendszer koncesszióba adásának feladatát. Ennek eredményeképp az egész országban egyetlen központi szolgáltató fogja működtetni az elektronikus vasúti jegyek eladásának, a parkolási és az autópályadíj fizetésének, a helyi tömegközlekedési (például a fővárosban a BKK-) jegyek értékesítésének rendszerét. Utóbbiak önkormányzati feladatokat is érintenek. A helyhatóságok beleszólást nem, mindössze egy 15 napos határidejű véleményezési lehetőséget kapnak az őket érintő koncessziós eljárások kapcsán.

fecsego.eu/hvg 360

Leave a Reply 100 megnézve, 1 alkalommal mai nap |