| Mobile | RSS

Óriási csata dőlt el: megvan, ki lett Merkel utódja

ArminLaschet

Gazdaság 2021. január 16. 12:11

MTI Portfolio

Armin Laschet lett a német Kereszténydemokrata Unió új elnöke.

Armin Laschetet, Észak-Rajna-Vesztfália miniszterelnökét választották a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) új elnökévé – jelentették hírügynökségek szombaton. A pénteken kezdődött kétnapos online kongresszuson a merkeli politika folytatását hirdető Laschet 521, a hagyományos konzervatív politika hívének számító Friedrich Merz 466 szavazatot kapott, a harmadik jelölt, a környezetvédelmet zászlajára tűző Norbert Röttgen pedig a voksolás első fordulójában kiesett.

Armin Laschről azt írtuk, hogy ő képviseli a kontinuitást: irányítása alatt a párt középen maradhat, és folytatja a Merkel által kijelölt utat. Tapasztalt politikus, Észak-Rajna-Vesztfália miniszterelnöke, a legnépesebb német államé.

Célja, hogy modernizálja a pártot, a fiatalok számára elfogadhatóbbá tegye, és több nőt vonjon be a párt működtetésébe. Az egyik fontos szövetségese Jens Spahn egészségügyi miniszter, az egyik legfiatalabb vezető politikus az országban. Sokáig Laschet tűnt a kézenfekvő választásnak, miután Annegret Kramp-Karrenbauer lemondott, de a pandémia kezelése miatt jelentősen veszített a népszerűségéből és vannak, akik angoltudását is hiányosnak találják, ezért nem gondolták alkalmasnak Európa legnagyobb gazdaságának vezetésére.▾hirdetés

Angela Merkel 2018-ban jelentette be, hogy lemond a CDU vezetéséről és nem jelölteti magát újra Németország kancellári székébe sem. A CDU mai választásának győztese, Armin Laschet lesz jó eséllyel a legnagyobb német párt kancellár-jelöltje is, így ő lehet Németország következő vezetője, ha megnyeri a választást. Vezetése alatt a Jamaika-koalíciónak van a legnagyobb esélye: a CDU valószínűleg a zöldekkel és a liberálisokkal kormányozna együtt.

Rajta kívül még a CSU testvérpárt vezetőjének, Markus Södernek és egyes források szerint Jens Spahn egészségügyi miniszternek is esélye van a kancellár-jelöltségre.

Az előzményekről itt írtunk:KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK2021. 01. 15.

Holnap dől el, ki lesz Merkel utódja – Teljesen új irány jöhet Európában

2021. 01. 13.

Ők lehetnek Merkel utódai: három nap múlva eldőlhet a kérdés

2020. 09. 13.

Fontos nap a mai az Angela Merkel utódlásáért folyó harcban

Laschet 1979-ben, 18 éves középiskolásként csatlakozott a CDU-hoz. 2001 és 2012 között a CDU aacheni kerületi elnöke volt. A 2008-as választást követően bekerült a CDU országos testületének végrehajtó bizottságába. 

Laschetet 2017. június 27-én Észak-Rajna-Vesztfália tizenegyedik miniszterelnökévé választották a CDU és az FDP nagykoalíciójának szavazataival, az ehhez szükséges szavazatokat már a parlamenti szavazás első fordulójában megszerezte.

Címlapkép: Andreas Gora – Pool/Getty Images

fecsego.eu/portfolio

Leave a Reply 56 megnézve, 1 alkalommal mai nap |