| Mobile | RSS

Döntöttek: olthatják orosz vakcinával a magyarokat!

Írta Oros Bence -2021-01-20   

Engedélyezték a magyar hatóságok az AstraZeneca és a Szputnyik V koronavírus-vakcina használatát – értesült az Origo. A Telex úgy tudja: az jóváhagyás mellett az orosz vakcina biztonságosságát még vizsgálják.

A magyar engedély azt jelenti, hogy az Európai Unióban hazánkban indulhat meg először az oltás a két készítménnyel. A Szputnyik V vakcinával Oroszországban már másfél millió embert oltottak be, illetve további hat országban használják, köztük Szerbiában is. A Telex úgy értesült: a magyar hatóságok

AZ OROSZ VAKCINÁT AZZAL A KITÉTELLEL ENGEDÉLYEZTÉK, HOGY A BIZTONSÁGOSSÁGÁRÓL MÉG VIZSGÁLATOT KÉRTEK.

Az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem által közösen kifejlesztett vakcinával Nagy-Britanniában már oltanak, és januárban Indiában is engedélyezték. A brit oltóanyag olcsóbb, és elég egy egyszerű hűtőben tárolni, ellentétben a Pfizer/Biontech termékével, amit mínusz 70 fokon kell tartani, de a Moderna készítménye ás mínusz 20 fokot igényel.

MINDKÉT OLTÓANYAG UGYANAZT A TECHNOLÓGIÁT ALKALMAZZA, DE MÁS ELVEN MŰKÖDNEK, MINT A PFIZER/BIONTECH VAGY AZ AMERIKAI MODERNA KÉSZÍTMÉNYEI.

A brit és az orosz vakcinákban egy, a szervezet számára ártalmatlan, sokszorozódásra nem képes adenovírusba klónozzák bele a megcélzott vírus genetikai állományának egy részét. Ez készteti aztán a szervezetet arra, hogy antigént állítson elő, kiváltva ezzel az immunválaszt.

A Szputnyik V vakcinából december végén 6000 ampulla érkezett. Akkor Szijjártó Péter a Facebookon azt írta, hogy  91,4 százalékos hatékonyságú. Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere ugyanekkor  arról beszélt, hogy az orosz vakcinát 3 ezer magyaron is tesztelik. Szijjártó most kiadott közleménye szerint az orosz vakcina értékesítéséért felelős orosz Állami Befektetési Alap már megküldte azt a szerződéstervezetet, amely a vakcina Magyarországra szállításának alapját jelentheti.

AZ OROSZ VAKCINÁT AZ EURÓPAI GYÓGYSZERÜGYNÖKSÉG MÉG NEM ENGEDÉLYEZTE.

Bár az orosz hatóságok már benyújtották erre vonatkozó kérésüket, de ez a folyamat csak februárban kezdődhet meg.

fecsego.eu/PestiBulvár

Leave a Reply 56 megnézve, 1 alkalommal mai nap |