| Mobile | RSS

A Magyar Dolgozók Pártja és az Index szerint is részt vett kínvallatásokban Bauer Tamás apja

MAGYAR UGAR

BOKOR GÁBOR2021-01-21

Bauer Tamás házhoz ment a pofonért: ahogy azt itt, a PestiSrácok.hu-n is olvashatták, a néhai SZDSZ-szel, majd a DK-val, mostanában pedig az ISZOMM-mal kokettáló politikus hosszú Facebook-posztban méltatta édesapját, amiért az szerdán lett volna száz éves. Bauer Miklós a második világháborút követően az ÁVH hírhedt alezredeseként körömszakadtáig kínozta a rendszer ellenségeit, fia szerint azonban „Körmös Bauer” sajnálatos véletlenek találkozásaként lett 1945-ben a politikai rendőrség tagja. Az Index levéltári iratokat mutatott be csütörtökön, a dokumentumok azonban egészen másról árulkodnak.

Hosszú, döntően önsajnáltatós és az apját mentegető szófordulatokkal teli posztot tett közzé a szélsőbaloldali politikus, aki szerint ávós apja nem is volt olyan rossz ember, mint ahogy a közvélemény annak tartja. Pilhál Tamás kollégánk délelőtti cikkében úgy fogalmazott:

Hogy a kis Bauer elhiszi, amit a papa mesélt neki („Csak aktákat tologattam az ÁVH-n, fiacskám, de nem bántottam senkit”), lényegtelen. Hiszen a gyerek szinte mindent elhisz az apjának.

Az Index is foglalkozott a történettel, és megszerezték az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában fellelhető vonatkozó iratokat. Felidézték, hogy a Farkas Mihály és társai ellen indított büntetőügyben 1957 januárjában Károlyi Márton, az ÁVH vizsgálati főosztályának helyettes vezetője azt mondta a jegyzőkönyv szerint, hogy közvetlen tudomása van munkatársaitól, hogy a Szakasits-ügyben szereplő személyek közül Farkas Vladimir irányítása mellett Szendi György Marosánt és Schiffer Pált súlyosan megverette, aztán Ries Istvánt Bauer Miklós verte, vagy verette, tudniillik ő volt a kihallgatója.

Itt is egyébként Farkas Vadimir volt az irányító. Azt nem tudom, hogy Ries miben halt meg

– olvasható Bauer Tamás mentegetőzésében.

Fotó: Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára

Ezután azt írták, hogy a Belügyminisztérium vizsgálati főosztálya 1955. január 31-én kelt összefoglaló jelentésében az szerepel, hogy Bauer Miklós jellemzi Ries István magatartását és a vele szemben alkalmazott fenyítési eszközöket-módszereket.

Beismerő vallomása előtt a sírás, piszkossága és bevizelése általi megalázottságát leszidással, leköpéssel és néhány pofonnal igyekeztem fokozni

– írta Bauer Miklós egy jelentésben, amelyben azt taglalja, miket csinált Ries Istvánnal.

Ries István korábban igazságügy-miniszter volt, 1950. szeptember közepén halt meg, hivatalosan súlyos betegségben, ám ezt rendszerint vitatják; úgy hírlik, hogy az Államvédelmi Hatóság emberei, köztük Bauer verték halálra. Bauer Miklós egy korábbi jelentésében maga vallotta be amúgy, hogy összeverték Riest.

Ries István jelenleg őrizetének ötödik hetét tölti, ez a hét a vele való bánásmódban nagy változást jelentett, mert e hét keddjén igen gyengén meg lett verve. A verést Ries meglepően jól bírta, egyáltalán nem tört meg utána, magatartása legfeljebb annyiban változott, hogy az eddiginél is alázatosabb lett, de ravaszkodása, mellébeszélése továbbra is megmaradt. További veréssel szemben nem mutat különösebb félelmet

– olvasható egy Bauer által datált, 1950. augusztus 11-i jelentésben.

Fotó: Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára

Forrás: PSIndex; Kiemelt kép: Horváth Péter Gyula/PestiSrácok.hu

forrás: PestiSrácok

Leave a Reply 70 megnézve, 1 alkalommal mai nap |