| Mobile | RSS

Népszava: A Szputnyik V klinikai tesztjén vizsgált vakcina nem egyezik a forgalomba került vakcinával

Röviden

RÖVIDENMA, 11:19

A Szputnyik V oltóanyag.
A Szputnyik V oltóanyag.Fotó: sputnikvaccine.com

A klinikai vizsgálatban nem ugyanolyan összetételű Szputnyik V vakcinával dolgoztak, mint ami most forgalomba kerülhet – írja a Népszava annak kapcsán, hogy ez volt az egyik tényező, amit kifogásoltak a szakértők az orosz oltóanyag hazai engedélyezése során.

A lap értesülései szerint az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) több szakértője is választ várt volna arra a felvetésre, hogy a kisebb mennyiségű készítmény és a tömegtermelés során előállított vakcina nem teljesen egyezik az iratok szerint, míg más azt nehezményezte: mindössze néhány órát kaptak a gyártás ellenőrzésére.

A SZAKÉRTŐK VÉGÜL NEM IS JAVASOLTÁK A VAKCINA ENGEDÉLYÉT, MERT FONTOS ADATOK HIÁNYOZTAK VAGY ELLENTMONDÁSOSAK VOLTAK A DOKUMENTUMBAN.

A lap arról is beszámol, hogy a segítségül hívott külső szakértők még az OGYÉI pozitív döntése előtt szóvá tették az orosz dokumentáció ellentmondásait, és azok alapján egy sor olyan kérdést vetettek fel, amely bizonytalanná teheti, hogy a Magyarországra érkező vakcina valóban használható-e az egyes célcsoportokban, illetve az alkalmazása milyen egészségügyi kockázatokkal járna.

A felkért tanácsadókat meglepte az is, hogy aggályaik tisztázása előtt, azokat lényegében eltagadva beszélt az OGYÉI főigazgatója arról, hogy az orosz vakcina dokumentációja megfelelő.

A Népszava megjegyzi, az engedély kiadása után volt olyan professzor, aki ki is lépett a vakcina értékelését végző a testületből, mert látva a következményeket feleslegesnek érezte a munkáját.

fecsego.eu/röviden

Leave a Reply 82 megnézve, 1 alkalommal mai nap |