| Mobile | RSS

Akármilyen elképzelhetetlen, Putyin komoly veszélybe került

Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető eddig soha nem látott veszélyt jelent Vlagyimir Putyin oroszországi rezsimjére, amely teljesen megingathatatlannak látszott. Képzeljünk el azonban egy olyan elnökválasztást, amelyen ők ketten kerülnének szembe. Épp az az érdekes, hogy ez elképzelhetetlen.

Komócsin Sándor, 2021. január 31. vasárnap, 08:08

Amikor két éve egy orosz szakértő azt mondta, hogy Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezér veszélyt jelenthet Vlagyimir Putyin államfőre és rendszerére, ez hitetetlennek hangzott – írja Gideon Rachman, a Financial Times (FT) publicistája. Akkoriban éppen túl voltak egy foci-világbajnokság sikeres lebonyolításán és a Krím elfoglalása, illetve a délkelet-ukrajnai katonai beavatkozás miatt 2014-ben bevezetett nyugati gazdasági szankciókhoz sikeresen alkalmazkodtak az orosz vállalatok. A 2021-es év fejleményei azonban arra utalnak, hogy a szakértőnek mégis csak igaza lehet.

Személyes bátorsága, elhivatottsága és oknyomozó újságírói csapatának munkája megmozgatta Putyin rendszerének belső ellenzékét. Túlélt egy ellene indított gyilkossági kísérletet és németországi gyógyulása után visszatért hazájába, miközben tudta, hogy le fogják tartóztatni és kirakatpert fognak ellene indítani. Akár túléli a következő hónapokat, éveket, akár nem immáron Vlagyimir Putyin legkomolyabb ellenfele az elnök regnálásának 20 éves története során.

Ez most más

Indultak korábban is tüntetések Putyin ellen, például 2012 elején, amikor ezrek tiltakoztak az ellen a trükk ellen, hogy miután lejárt két elnöki ciklusa egy fordulóra átvette a helyét Dmitrij Medvegyev, ő miniszterelnök lett, majd újra megválasztatta magát államfőnek, kijátszva ezzel a törvény szellemét. Tavaly nyáron a helyi választások elcsalása miatt tiltakoztak az emberek. A Navalnij letartóztartása miatt kezdődött demonstrációk azonban száz városban zajlottak szerte az országban, a tapasztalt megfigyelők szerint a rendőrség erőszakosabb volt a korábbiaknál, miközben a tüntetők egy része hasonlóan reagált. Az ellenzéknek 2012-ben nem volt vezére, míg most egyértelműen van.

Navalnij és oknyomozó csapata egy hazatéréséhez időzített, médiabombaként robbanó videóval korbácsolta fel az elnökellenes közhangulatot. A videóban egy Monacónál jóval nagyobb hercegséget látunk Oroszországon belül, a Fekete-tenger partján mindenféle fényűző luxus kellékkel, amelyek az ellenzéki vezér szerint Putyin saját tulajdonát képezik, miközben persze semmi sincs a nevén. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője, majd később főnöke is azt állította, hogy a sajátos felnőtteknek szóló “Disneyland” nem Putyin tulajdona. Ez persze felveti a kérdést, hogy akkor mi célt szolgál – véli az FT publicistája.

Mi lenne, ha…

A Kreml ragaszkodik ahhoz az álláspontjához, hogy Navalnij jelentéktelen figura. Elég megnézni a közvélemény-kutatásokat, amelyek szerint alig vannak támogatói, míg az elnök szavazótábora csak a korábbi rendkívül magas értékeknél lett kisebb. Az elmúlt időszakig a kormánypárti média meg sem említette az ellenzéki vezetőt. Ugyanakkor a rezsim nincs abban a helyzetben, hogy vállaljon egy olyan választást, amelyben Putyin és Navalnij állna egymással szemtől szembe.

Az elnököt ugyan megrázta és kényelmetlen helyzetbe hozta fiatalabb, jobb svádájú és bátor ellenfele, ám az elnyomó apparátus szilárdan működik. A korábbi ellenzéki vezetők börtönben, emigrációban végezték vagy meggyilkolták őket, mint Borisz Nyemcovot 2015-ben nem messze a Kremltől. Nem kétséges, hogy Navalnijt hosszú időre leültetik, erre is célozva fekete humorral megjegyezte a nagy nyilvánosság előtt, hogy nem akar öngyilkos lenni.

Putyinnak azzal kell szembe néznie, hogy eddig felépített imázsa, miszerint ő az orosz utca emberének képviselője, meginoghat, mivel az ellenzék viszonylagos megerősödése miatt kénytelen kiterjedtebben alkalmazni a rendőri erőszakot. Bár ez hatásos lehet az utcai demonstrációk letörésére, aláássa a rendszer legitimitását, hiszen immáron nem a társadalom elfogadása tartja fenn, hanem az erőszakapparátus. Más szóval Navalnij fellépése rávilágít a putyini rezsim törékenységére.

fecsego.eu/napi.hu

Leave a Reply 100 megnézve, 2 alkalommal mai nap |