| Mobile | RSS

WHO: A korábbinál fertőzőbb vírusmutációk miatt ismét erőre kaphat a járvány leginkább Európában

KÜLFÖLDKÖZÉLETFrissítve: 2021 febr 3.

Dr. David Nabarro, a WHO, vagyis az ENSZ egészségügyi szervezetének koronavírus-ügyi küldöttje

Megosztás

– Románia

Nem lassul már a koronavírus-fertőzések terjedése Romániában: a naponta diagnosztizált esetszámok utóbbi két és fél hónapos csökkenése megtorpant, a járványügyi szakemberek pedig attól tartanak, hogy a korábbinál fertőzőbb vírusmutációk megjelenése miatt, ismét erőre kaphat a járvány az országban.

A stratégiai kommunikációs törzs (GCS) szerdai jelentése szerint az utóbbi napon újabb 2752 fertőzést diagnosztizáltak,. Ez tíz százalékkal haladja meg az utóbbi két hét átlagát.

Hosszú idő óta szerdán először nőtt az esetszámok utolsó két hetes átlaga. A november vége óta tartó javuló tendencia megtorpanását jelzi az is, hogy január utolsó hetében több új fertőzést jegyeztek fel, mint az azt megelőző héten.

Az ismert aktív fertőzöttek száma már csaknem egy hete 36 ezer körül, az intenzív terápián ápolt súlyos eseteké pedig ezer körül stagnál.

Romániában a betegség megjelenése óta 735 ezer embernél mutatták ki a koronavírus-fertőzést, közülük 18 600-an belehaltak a kórba. Az utóbbi 24 órában 87 halálesetet jelentettek, ami szintén valamelyest meghaladja az utóbbi két hét átlagát.

A bukaresti egészségügyi minisztérium keddi közleménye szerint újabb hat fertőzött esetében – Bukarestben, Bihar, Ilfov és Dambovita megyében – azonosították az új típusú koronavírus fertőzőbb, brit mutációját.

Korábban már húsz másik bukaresti, Kolozs, Konstanca, Szucsáva, Valcea és Giurgiu megyei páciensnél fedezték fel a koronavírus brit variánsát. Mivel közülük alig néhányan érkeztek frissen külföldről, a szakemberek attól tartanak, hogy a fertőzőbb mutáció is közösségi szinten, követhetetlenül terjed Romániában és a koronavírus-járvány újabb növekedési hullámát idézheti elő.

  • Szlovákia

Marek Krajčí szerint a jelenlegi lockdown nem működik elég hatékonyan – írta meg a TASR szlovák hírügynökség.

Az egészségügyi miniszter hétfőn arról beszélt, ha a koronavírusos esetszámok nem csökkennek érdemben,

akkor a kórházban ápolt betegek száma jelentősen megnövekedhet, ezt pedig a szlovák egészségügy nem fogja bírni.

A tisztifőorvost, Ján Mikast arra utasította, hogy azonnal szerezze be azokat a PCR-teszteket, amelyek kimutatják a koronavírus brit mutációját.

A kijárási korlátozások olyan mértékben szigorodhatnak, hogy az otthonunk elhagyását meg kell indokolnunk, és csak egy bizonyos ideig lehetünk távol.

Ha valaki elhagyja az otthonát, küldenie kellene egy SMS-t egy megadott központi számra, ahonnan visszaküldenének egy jóváhagyást.

A tárcavezető szerint ilyen módon időben korlátozni lehetne az utcára kilépők mozgását. Ezt az üzenetet a rendőrség ellenőrizhetné. A jövőben szigorú büntetésekre lehet számítani – tette hozzá Krajčí.

  • Olaszország

A közép-olaszországi Umbria tartományban megjelent a vírus brazil mutációja, miközben már az angliai és a dél-afrikai vírusvariáns is terjed − jelentették be az olasz egészségügyi hatóságok kedden. Eközben pár napja arról adtak hírt, hogy február elsejétől újranyitnak a hónapok óta kizárólag elvitelre dolgozó bárok, kávéházak, éttermek Olaszországban. Este hat óráig fogadhatják a vendégeket a megfelelő biztonsági távolság betartásával.

Az MTI beszámolója szerint Umbria egészségügyi hivatala kedden bejelentette:

két ember mintájában mutattak ki biztosan brazíliai vírusmutációt.

A régió határai december vége óta le vannak zárva. Olaszország január közepén felfüggesztette a Brazíliával közös légi forgalmat, a tilalom egyelőre február 16-ig van érvényben. Hivatalos adatok hiányában a sajtó több ezerre teszi a latin-amerikai országban ragadt olaszok számát.

A brit mutációt Olaszországban eddig 125 beteg mintájában találták meg, és három betegében a domináns vírustörzsnél szintén gyorsabban terjedő dél-afrikai variánst.

Ezzel egy időben a tartományok elindították a nyolcvan év felettiek vakcinázási regisztrációját. A régióktól kidolgozott internetes foglalási felületek teljesen lefagytak a túljelentkezéstől. A lombardiai vakcinázási kampány élére kinevezett Guido Bertolaso, az olasz polgári védelem volt vezetője, keddi sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy a tízmilliós térség lakosságát júniusig be akarják oltani, míg az egészségügyi államtitkár, Sandra Zampa úgy nyilatkozott, hogy októberig a lakosság hetven százalékát be akarják oltani.

  • Anglia

Újabb mutáción megy keresztül a Nagy-Britanniában terjedő koronavírus-variáns, a tudósok azt mondják, a változások aggodalomra adhatnak okot – írja a BBC. A tesztek egy olyan mutációt mutatnak (E484K), amelyet már a dél-afrikai és brazil variánsban is felfedeztek, de egyelőre, úgy tűnik, nem terjedt el nagyobb arányban a szigetországban.

A Leicesteri Egyetem vírusszakértője szerint ezért fontos, hogy az emberek betartsák a korlátozásokat – ha a vírus tovább terjed, nemcsak több embert fertőz meg, de esélye nyílik a mutációra is, amitől potenciálisan veszélyesebb lehet.Ezért is lenne veszélyes, ha csupán az átfertőzöttség miatti nyájimmunitásra várnánk:

egy „olvasztótégely” alakulhatna ki, ami utat adhatna a különböző variánsok fejlődésének – vallja a szakértő.

Egyelőre úgy tűnik, hogy a most engedélyezett vakcinák az új variánsokra is védelmet nyújtanak, a Pfizer oltóanyaga például előzetes eredmények szerint csak minimálisan veszít a hatékonyságából a brit mutánssal szemben. A szakértők azonban figyelmeztetnek, hogy a korlátozások betartása nagyon fontos a további vírusmutációk megjelenésének megakadályozásában.

  • Csehország

Szigorúbban ellenőrzik majd a Csehországba érkező külföldi állampolgárokat február ötödikétől. Egyébként a cseh kormány már múlt szombattól korlátozta a külföldiek beutazását. Az akkori intézkedés nem érintette a Csehországban dolgozó vagy tanuló külföldieket. Ugyancsak kivételt képeznek az indokolt családlátogatások, az egészségügyi vagy szociális intézmények meglátogatása, valamint az esküvők és a temetések.

00:00/00:00Loading Ad

A mostani, péntektől életbe lépő szigorítás értelmében bevezetik az Európai Unió által előírt nagyon magas kockázati sávot is, amely sötét pirossal lesz jelölve. Csehország eddig a más országok kockázatosságát az úgynevezett szemafor rendszerrel jelölte, amelyben egy-egy szín a kockázatok egy-egy szintjének felelt meg. Eddig az európai országok többsége a piros színű sávban volt, ami magas kockázatnak felelt meg – jelentette az MTI prágai tudósítója.

Magyarország továbbra is a magas kockázati szintet jelölő piros sávban marad – derül ki a cseh külügyminisztérium közleményéből. Az ebbe a kockázati sávba tartozó személyek csak negatív antigén- vagy PCR-teszttel léphetnek be Csehországba.

Új követelmény, hogy ezen embereknek a beutazást követő öt napon belül immár Csehországban is PCR-tesztet kell végeztetniük.

Ebbe a csoportba összesen 19 országot sorolnak be, többek között Németországot, Lengyelországot, Ausztriát, Franciaországot, Olaszországot is.

A nagyon magas kockázattal rendelkező országok állampolgárai csak negatív PCR-teszttel érkezhetnek Csehországba, ahol azonnal karanténba kell vonulniuk.

Öt nap elteltével új PCR-tesztet kell készíteniük, s ha az negatív eredményt hoz, a karantén megszűnik. Az érintett személyeknek azonban további öt napig kötelező lesz legalább FFP2 szintű légzésvédőt hordaniuk. Ebbe a legkockázatosabb sávba, a többi között, Szlovákia, Spanyolország, Portugália és Írország tartozik majd.

  • Franciaország

A francia kormány több forgatókönyvet is tanulmányoz, beleértve a nagyon szigorú karantént is, miután a jelenleg érvényben lévő, délután 6 órakor kezdődő éjszakai kijárási tilalom nem elég hatékony a koronavírus-járvány megfékezésére – közölte a szerdai kormányülést és a védelmi tanács ülését követően Gabriel Attal kormány szóvivő, számolt be róla az MTI.

A forgatókönyvek között szerepel a jelenlegi helyzet megtartásától a nagyon szigorú karanténig több lehetőség – mondta a kormányszóvivő.

A döntés meghozatalához Emmanuel Macron államfő további elemzéseket kért a lehetséges forgatókönyvekről és azok hatásairól, de a jelenlegi helyzet fenntartása kevésbé tűnik valószínűnek – hangsúlyozta Gabriel Attal.

A kijárási tilalomnak a kormányszóvivő szerint relatív hatása van, ami valós, de jelenleg nem elégséges, mert bár lassítja a vírus terjedését, de nem elég gyorsan, miközben a korábbinál fertőzőbb variánsok egyre nagyobb mértékben terjednek az országban.

A nagyon fertőző brit variáns aránya a párizsi régióban január 11. és 22. között 9,4 százalék volt a párizsi közkórházak igazgatóságának tanulmánya szerint, s emiatt nagyon jelentős ismét a betegfelvétel a kórházakban.

A kormány a következő napokban egyeztet a parlamenttel és a szakszervezetekkel a lehetséges megoldásokról.

A kormányszóvivő elismerte – s ezzel magyarázható a kormányzati óvatosság -, hogy a franciák belefáradtak az egészségügyi helyzet miatti korlátozásokba.

Az Elabe közvélemény-kutatóintézetnek a BFM hírtévében szerdán közzétett felmérése szerint a franciák 52 százaléka nem támogat egy újabb olyan szigorú lezárást, mint milyen a tavaszi volt, a valamivel enyhébb, novemberi változatot viszont a többség, 52 százalék elfogadná.

Tavasszal a franciák 93 százaléka értett egyet a lezárással, ősszel pedig 67 százalékos volt az arány.

Franciaországban október 29-től hat hétig volt érvényben második alkalommal általános karantén, amelyet december közepén este 8 órakor kezdődő éjszakai kijárási tilalom váltott fel. Ennek kezdetét tíz nappal ezelőtt délután 6 órára hozta előre a kormány.

Nincs többé konszenzus a karantén körül, Franciaország megosztott

– mondta a kutatást vezető Bernard Sananes.

Nem szabad elfelejteni, hogy a konszenzus megvolt és nagyon stabil volt. Mindannyiunkat meglepett, hogy a franciák az első karantén alatt mennyire elfogadták ezt az intézkedést

– tette hozzá.

Jóllehet a járványhelyzet romlást mutat, de nem olyan látványos és ugrásszerű módon, mint a korábbi lezárások előtt, a napi esetszám heti átlagban 20 ezer körül stagnál, az elmúlt 24 órában 26 916 új estet jelentettek.

A kórházi betegfelvétel egy héttel ezelőtt kezdett emelkedni, átlagosan napi 2 ezer, a kórházakban jelenleg 27 169 fertőzöttet ápolnak, 128-cal többet, mint kedden, akik közül már több mint 3 ezren vannak intenzív osztályon, ami a kritikus szintet jelenti. A súlyos betegek száma az elmúlt 24 órában 26-tal nőtt, jelenleg 3107.

A járvány kezdete óta Franciaországban 74 456-an vesztették életüket, az elmúlt 24 órában 350-en, a beoltottak száma 1,2 millió.

fecsego.eu/OLKT

Leave a Reply 126 megnézve, 1 alkalommal mai nap |