| Mobile | RSS

Európa Tanács: Semmilyen formában nem korlátozhatóak a be nem oltott emberek jogai

KÜLFÖLDKÖZÉLETFrissítve: 2021 febr 5.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke

Megosztás

Az Európa Tanács azt tanácsolta, hogy

“az emberi jogok tiszteletben tartása miatt az embereket nem szabad COVID-19 oltás beadására kényszeríteni, és nem különböztethetőek meg hátrányosan azok akik nem oltatják be magukat – utalva itt az oltásigazolás hiányából fakadó lehetséges korlátozásokra.”

Az Európa Tanácsot  1949-es második világháború nyomán hozták létre, ma 47 európai országot számlál, az USA, Kanada és a Szentszék megfigyelő államként szerepel.

Célja „a demokrácia előmozdítása, az emberi jogok és a jogállamiság védelme Európában”, valamint elkülönül az Európai Uniótól.

A Tanács felügyeli az Emberi Jogok Európai Bíróságát (EJEB), és bár a Tanács határozatai nem kötelező érvényűek tagjainak mégis tiszteletben kell tartaniuk

„a testület szerződéseiben rögzített jogokat”.

Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése (PACE) a tagállamok nemzeti parlamentjeinek tagjaiból áll.

2020 szeptemberében a PACE vizsgálatot indított a COVID-19 oltások kérdésével kapcsolatban különösen az „etikai, jogi és gyakorlati szempontokat” vizsgálták.

A közgyűlésen folytatott parlamenti vita után a határozatot a múlt héten, 115 – 2 többséggel, 13 tartózkodás mellett elfogadták.

Az állásfoglalás azt tanácsolta a kormányoknak, a „tagállamoknak és az Európai Uniónak”, hogy bátorítsák az embereket az oltások minél nagyobb mértékű felvételére, ugyanakkor nagyon világosan kimondta, hogy a kötelező oltások nem engedélyezettek.

A 7.3.1. Szakasz így szól:

„a kormányok gondoskodjanak arról, hogy az állampolgárok tájékoztatást kapjanak arról, hogy az oltás NEM kötelező, és hogy senkit sem politikai, társadalmi vagy egyéb módon nem kényszerítenek arra, hogy beoltassák magukat, ha ők maguk nem akarják ezt megtenni.”

Ezenkívül az állásfoglalás kimondja, hogy védelmet kell biztosítani azoknak, akik nem akarják magukat beoltatni , hogy ne kapjanak semmilyen büntetést és ne érhesse őket semmilyen hátrányos megkülönböztetés.

A dokumentum azt is hozzáteszi, hogy teljes és megfelelő információkat kell szolgáltatni, tájékoztatva a potenciális felhasználókat a vakcina esetleges mellékhatásairól. 

Azt is kimondja, hogy a kormányoknak „átlátható információkat kell közzétenniük az oltások biztonságosságáról és lehetséges mellékhatásairól, a közösségi média platformjaival együttműködve és szabályozva a téves információk terjedésének megakadályozása érdekében”.

A kötelező oltások kérdése mellett az állásfoglalás az oltási bizonyítványok kérdésével is foglalkozik.

Megállapították, hogy az ilyen tanúsítványokat csak a vakcinák hatékonyságának, a lehetséges mellékhatások és a nemkívánatos események figyelemmel kísérésére lehet felhasználni.

„Az oltási bizonyítványokat nem szabad„ oltási útlevélként ”használni (a határokon, a repülésnél vagy a szolgáltatásokhoz való hozzáféréshez) . Az ilyen felhasználás adatvédelmi aggályokat vet fel, és figyelembe véve az oltások korlátozott rendelkezésre állását, fenntarthatja és megerősítheti a kirekesztő és diszkriminatív gyakorlatokat.”

via. (europa.eu)Európai Unió

fecsego.eo/OLKT

Leave a Reply 234 megnézve, 1 alkalommal mai nap |