| Mobile | RSS

Joe Biden felhívta Vlagyimir Putyint és közölte vele: Amerika többé nem huny szemet Moszkva tevékenységei felett

Joe Biden felhívta Vlagyimir Putyint és közölte vele: Amerika többé nem huny szemet Moszkva tevékenységei felett

2021. február 05. 07:05MTI

Az Egyesült Államok többé nem huny szemet Oroszország tevékenységei felett – jelentette ki Joe Biden amerikai elnök csütörtökön a kormányzat külpolitikai törekvéseit vázoló beszédében.

Biden elmondta, hogy előző héten folytatott telefonbeszélgetésük során ezt közölte Vlagyimir Putyinnal. Utalt arra, hogy az orosz elnököt tájékoztatta egy sor amerikai aggodalomról, így a többi között az amerikai választásokba való orosz beavatkozás, az afganisztáni táliboknak amerikai katonák meggyilkolásáért felajánlott állítólagos orosz vérdíjak, illetve a kelet-ukrajnai válság.

Kínát Biden az Egyesült Államok legkomolyabb vetélytársának nevezte, de hozzátette, Washington kész együttműködni Pekinggel, amikor ez az amerikai érdekeket szolgálja.

Szembeszállunk a jólétünket, biztonságunkat és demokratikus értékeinket fenyegető kínai kihívásokkal. Szembeszállunk Kína gazdasági visszaéléseivel, és szembehelyezkedünk agresszív tevékenységével

– jelentette ki, utalva egyebek mellett az emberi jogok, illetve a szellemi tulajdon védelmének problémakörére.

Kiemelte, az Egyesült Államok újra kívánja éleszteni évek óta elhanyagolt kapcsolatait legszorosabb szövetségeseivel. Felidézte, hogy január 20-i hivatalba lépése óta számos ázsiai és NATO-partnerrel egyeztetett. Úgy fogalmazott, hogy így akarja helyreállítani a korábban szokásos együttműködést és újra felépíteni az erős demokratikus szövetségeket, amelyek meggyengültek az évek óta tartó elhanyagoltság miatt.

AZ ELNÖK HANGSÚLYOZTA, HOGY AZ EGYESÜLT ÁLLAMOK HATÁROZOTTAN SZEMBESZÁLL MINDEN ELLENSÉGGEL ÉS RIVÁLISSAL, AMIKOR AZ ORSZÁG ÉRDEKEIRŐL, AZ AMERIKAI EMBEREK NAGYOBB BIZTONSÁGÁRÓL VAN SZÓ.

Beszédében Biden kitért az öt éve tartó jemeni háborúra is, leszögezve, hogy Washington a továbbiakban nem támogatja a Szaúd-Arábia vezette katonai beavatkozást. A háborúnak véget kell vetni – mondta, hozzátette ugyanakkor, hogy továbbra is segíteni fogják Rijádot az ország védelmében.

Az amerikai elnök emellett arról számolt be, hogy a jelenlegi 15 ezerről a következő pénzügyi évtől, 2021. október 1-től 125 ezerre fogják növelni az évente befogadható menekültek számát az Egyesült Államokban.KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK2021. 02. 04.

Biden lelőtte Trump terveit: maradnak az amerikai katonák Németországban

2021. 02. 04.

Döntött Joe Biden: kivonja az Egyesült Államokat a világ egyik legszörnyűbb háborújából

2021. 02. 04.

Joe Biden felszólalt a szélsőségesek ellen

2021. 02. 02.

Térképen mutatjuk, milyen sok embert érint Joe Biden mesterterve

Címlapkép forrása: Joshua Roberts-Pool/Getty Images

fecsego.eu/portfolio

Leave a Reply 168 megnézve, 1 alkalommal mai nap |