| Mobile | RSS

Újra nagy mennyiségű szemét jön a Tiszán Ukrajnából

Második napja küzdenek a műanyag hulladékkal, pénteken csaknem 300 köbmétert szedtek ki.

2021. február 6., 15:19

Szerző: 168 Online

Ismét védekezés a Felső-Tiszán, újra nagy mennyiségű vegyes hulladékot hoz a folyó – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság a Facebook-oldán. Ahogyan arról a 168.hu is beszámolt, a kármentés pénteken kezdődőött, 292 köbméter vegyes hulladékot távolítottak el egy magyar fejlesztésű, speciális géplánccal.

Az áradó Tisza miatt összegyűlt hulladék kiszedése péntek délelőtt kezdődött, a munkavégzés folyamatos, váltott műszakban dolgoznak. A vízügyes szakemberek a vásárosnaményi közúti híd lábánál kiépített vízminőségi kárhelyen dolgoznak, ahol a hulladék válogatására, darabolására zajlik.

A magyar fejlesztésű műszaki infrastruktúrát már hatodszorra vetik beéles helyzetben.

A Tisza vízszintje várhatóan I. fokú készültségi szint alatt marad, de a vízszintemelkedés helyenként több méteres lesz. Ha a vízállás Vásárosnaménynál eléri a 6 métert, akkor a géplánc továbbra is képes kiterelni a hullámtérre az érkező uszadékot, de annak kiszedésére és elszállítására csak apadáskor lesz lehetőség – írta a vízügy.

Az OMSZ előrejelzése szerint a következő 3 napban a Felső-Tisza vízgyűjtőjén 12-14 mm csapadék várható, amely további árhullámokat kialakulásához vezethet. Ezért a szakemberek – az egyes állomásokon elhelyezett kamerák és a gátőrök segítségével – folyamatosan figyelik a szemét mennyiségét.

(kiemelt kép: Országos Vízügyi Főigazgatóság)

fecsego.eu/168 online

Leave a Reply 177 megnézve, 1 alkalommal mai nap |