| Mobile | RSS

EU hirek///A Parlament jóváhagyja az EU 2021–2027 közötti hétéves költségvetését

Sajtóközlemények PLENÁRIS ÜLÉS KÖLTSÉGVETÉS  2020-12-16 – 18:36  

  • A szavazás az Európai Tanács megállapodását pecsételi
  • Az EP-képviselők az EU olyan kiemelt programjairól folytattak tárgyalásokat, mint az Egészségügy, a Horizont (Kutatás), az Erasmus + az uniós polgárok érdekében
  • Az EU bevételeinek új forrásait bevezető, jogilag kötelező érvényű ütemterv elfogadott
  • A Parlament szerepe megerősödött a helyreállítási finanszírozás ellenőrzésében
  • A biológiai sokféleségre és a nemekre vonatkozó szigorúbb rendelkezések
Dorien De Vlieger, doktori kutató laboratóriumi kémcsövet vizsgál, amelyet a láma antitestekkel kapcsolatos kutatásai során használt, remélve, hogy kezelést talál a COVID-19, az új koronavírus ellen a genti egyetem Vlaams Biotechnológiai Intézetében 2020. május 8-án, Gentben. © AFP_Kenzo TRIBOUILLARD
A képviselők biztosították a jövőbeni uniós finanszírozás növelését a kutatás, a közegészségügy, a hallgatók és a zöld és digitális gazdaságba történő beruházások terén. 

A Parlament szerdán beleegyezését adta a következő többéves pénzügyi kerethez (MFF), hogy az uniós támogatás a következő év elejétől eljuthasson a polgárokhoz.

Szerdán a Tanáccsal november 10-én megállapodott szöveget az EU 2021–2027 közötti hosszú távú költségvetéséről 548 igen, 81 nem és 66 tartózkodás mellett hagyták jóvá. Az intézményközi megállapodással (IIA) a Tanáccsal elfogadott szöveget 550 igen szavazattal, 72 nem ellenében és 73 tartózkodás mellett elfogadják.

15 milliárd euró feltöltéssel a legfontosabb uniós programokhoz

Ez a növekedés annak a Parlamentnek a tárgyalási erőfeszítéseinek eredménye, hogy az elkövetkező hét évben 10 kiválasztott uniós kiemelt programot támogasson az állampolgárok jobb védelme érdekében a COVID-19 járvány ellen, lehetőséget biztosítson a következő generáció számára és megőrizze az európai értékeket. Ennek a kompromisszumnak köszönhetően reális értelemben az Európai Parlament megháromszorozza az EU4Health keretösszegét, biztosítja az Erasmus + további egyéves finanszírozásának megfelelő összeget és biztosítja, hogy a kutatási finanszírozás folyamatosan növekedjen.

  • 11 milliárd eurót főként a versenybírságoknak megfelelő összegekből fognak lehívni (amelyeket a vállalatoknak fizetniük kell, ha nem tartják be az uniós szabályokat), összhangban a Parlament azon régóta fennálló kérésével, hogy az Európai Unió által termelt pénz maradjon az uniós költségvetésben . Ez a 11 milliárd euró fokozatosan növeli a többéves pénzügyi keret általános felső határát (2018-as árakon 1074,3 milliárd eurót határoztak meg) 1 085,3 milliárd euróra.
  • 4 milliárd eurót a többéves pénzügyi kereten belüli átcsoportosításokból és tartalékokból finanszíroznak.
  • Ezen felül egymilliárd eurót különítenek el a jövőbeni igények és válságok kezelésére, és hozzá lehet tenni a kiemelt programokhoz is.

Új saját források

A tárgyalók egyetértettek abban az elvben, hogy az adósságnak a behajtási alapból történő visszafizetésének közép- és hosszú távú költségei nem lehetnek a többéves pénzügyi keretben jól megalapozott beruházási programok rovására, és nem eredményezhetnek sokkal magasabb GNI-alapú hozzájárulásokat a tagállamok részéről. . Ezért az EP tárgyalóinak ütemtervet dolgoztak ki az új saját források bevezetésére, amelyek az elkövetkező hét évben bekerülnek az EU költségvetésébe.

Ez az ütemterv az „ intézményközi megállapodás” része , egy jogilag kötelező erejű szöveg. A 2021-től tett hozzájáruláson felül, az ország mennyi újrafeldolgozatlan műanyag alapján, az ütemterv magában foglal egy ETS (kibocsátáskereskedelmi rendszer) alapú saját forrást (2023-tól, esetleg széndioxid-határ-kiigazítási mechanizmushoz kapcsolódva). Ez magában foglalja a digitális illetéket (2023-tól), a pénzügyi tranzakciókra vonatkozó adóalapú saját forrást, valamint a vállalati szektor által fizetendő pénzügyi hozzájárulást vagy egy új közös társaságiadó-alapot (2026-tól).

A Parlament figyelemmel fogja kísérni a Next Generation uniós források elköltését

A következő generációs uniós források kiadásaival kapcsolatban a Parlament rendszeres megbeszéléseket szervezett a három intézmény között, hogy megvizsgálják az 1. cikk jogalapján rendelkezésre bocsátott pénzeszközök felhasználását. 122. Ezeket a rendkívüli pénzeszközöket, amelyeket a szokásos költségvetésen kívül a világjárvány által súlyosan sújtott gazdaság újraindításához nyújtanak, átlátható módon kell felhasználni, és a Parlament a Tanáccsal együtt ellenőrzi a korábban elfogadott tervektől való esetleges eltéréseket.

A helyreállítási eszköz (Next Generation EU) az EU-Szerződés cikkén (EUMSZ 122. cikk) alapul, amely nem rendelkezik az Európai Parlament szerepéről. Az EP-tárgyalók ezért ragaszkodtak ahhoz, hogy új eljárást szerezzenek, és létrehozzák a „konstruktív párbeszédet” a Parlament és a Tanács között. Amint a Bizottság a 122. cikk alapján felmérte bármely új jogi aktus költségvetési vonzatát, megkezdődik a Parlament és a Tanács közötti párbeszéd.

Horizontális kérdések: a biológiai sokféleséggel kapcsolatos célok, a nemek és az esélyegyenlőség


A nyomon követés tovább fog javulni annak biztosítása érdekében, hogy az Európai Unió költségvetésének és a következő generációs uniós kiadások teljes összegének legalább 30% -a támogassa az éghajlat-védelmi célkitűzéseket, és hogy az éves kiadások 7,5% -át 2024-től 10-ig a biológiai sokféleséggel kapcsolatos célokra fordítsák. % 2026-tól kezdődően.

A nemek közötti egyenlőség és a nemek közötti esélyegyenlőség általános érvényesítése a többéves pénzügyi keretben most prioritást élvez, a nemek közötti átfogó hatásvizsgálat és a programok nyomon követése révén.

Az EP tárgyalócsoportja a következő hosszú távú uniós költségvetésről és a saját források reformjáról

Johan Van Overtveldt (ECR, BE), a Költségvetési Bizottság elnöke

Jan Olbrycht (EPP, PL), az MFF társelőadója

Margarida Marques (S&D, PT), az MFF társelőadója

José Manuel Fernandes (PPE, PT), saját források társelőadója

Valérie Hayer (RENEW, FR), saját források társelőadója

Rasmus Andresen (Zöldek / EFA, DE)


Kövesse őket a Twitteren: https://twitter.com/i/lists/1205126942384676866

fecsego.eu/hírek/Európai Parlament

Leave a Reply 187 megnézve, 1 alkalommal mai nap |