| Mobile | RSS

A képviselők bírálták az Unió külügyi vezetőjének moszkvai látogatását

Sajtószoba >A képviselők bírálták az Unió külügyi vezetőjének moszkvai látogatását 

Sajtóközlemény PLENÁRIS ÜLÉS AFET  Tegnap  

Borrel - Russia Debate
Josep Borrell beszámolt az moszkvai látogatásáról, amelyet számos képviselő bírált 

Nem lett volna szabad megtörténnie Josep Borrell moszkvai látogatásának, mondták a képviselők, akik a Tanácsot is bírálták azért, mert az továbbra sem válaszol az agresszív orosz politikára.

Pár képviselő védelmébe vette Josep Borrell, az Unió külügyi vezetője oroszországi látogatásának célját a Parlament keddi, az Oroszország jelenlegi helyzetéről rendezett vitán. Azonban a többség elítélte a moszkvai utat, kiemelve, hogy az rossz időzítéssel történt: az uniós-orosz kapcsolatok régóta tartó romlását, Oroszország folyamatos ukrajnai agresszióját, a tüntetőkkel szembeni leszámolást, az uniós diplomaták kiutasítását említették példaként, valamint azt, hogy az orosz titkosszolgálatok megkísérték megmérgezni Alekszej Navalnij ellenzéki vezetőt, akit aztán börtönbe zártak.

Borrell a nyitó felszólalásában elmondta: azért ment Moszkvába, hogy felmérje, érdekli-e az orosz kormányt a nézeteltérések rendezése diplomáciai úton és az EU-orosz kapcsolatok negatív irányának megfordítása. A kapott válasz nem ezt jelzi, jegyezte meg.

Orosz kísérlet az Unió aláásására

Több képviselő hangsúlyozta, hogy az orosz kormány mindaddig nem érdekelt az Unió és Oroszország közötti kapcsolat romlásának megállításában, amíg az Unió következetesen számon kéri rajta az emberi jogokkal és a jogállamisággal kapcsolatos ügyeket. Élesen bírálták Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a találkozó és a közös sajtótájékoztató során tanúsított viselkedését és az Unióhoz és Josep Borrellhez való hozzállását, amelynek egyetlen célja az Unió aláásása volt.

A képviselők rámutattak arra is, hogy a Tanácsot alkotó tagállamok kudarca, hogy az Unió nem lép fel többször és határozottabban Oroszország ellen, többek között újabb szankciók bevezetésével. Néhányan egyes európai fővárosokat is megemlítettek, amelyek nem reagálnak megfelelőképpen – például az Északi Áramlat 2. csővezeték építésének leállításával – az Unió és Oroszország kapcsolatának romlására.

teljes vita itt tekinthető meg. A vitában nem szólalt fel magyar képviselő.

A képviselőcsoportok fő felszólalóinak beszédei a nevekre kattintva tekinthetők meg.

Josep Borrell Fontelles, főképviselő és az Európai Bizottság alelnöke

Michel Gahler (EPP, Németország)

Kati Piri (S&D, Hollandia)

Dacian Cioloş (Renew, Románia)

Thierry Mariani (ID, Franciaország)

Sergey Lagodinsky (Zöldek/EFA, Németország)

Anna Fotyga (ECR, Lengyelország)

Clare Daly (The Left, Írország)

Kapcsolatok:

fecsego.eu/ hírek/ Európai Parlament

Leave a Reply 128 megnézve, 1 alkalommal mai nap |