| Mobile | RSS

Fel kell függeszteni a belaruszi asztraveci atomerőmű üzembe helyezését, mondják a képviselők

Sajtóközlemény PLENÁRIS ÜLÉS ITRE  1 órája  

A képviselők komoly aggodalmuknak adtak hangot a belaruszi asztraveci atomerőmű biztonságával kapcsolatban, és az erőmű kereskedelmi üzembe helyezésének elhalasztását kérik.

  • A korlátozott beindulás alatti gyakori vészleállások és hibák aggodalomra adnak okot
  • A Roszatom által szállított atomerőmű a balti államok közelében található
  • Belarusznak be kell tartania a nukleáris energiára vonatkozó nemzetközi szabályokat

A 642 szavazattal, 29 ellenszavazat és 21 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalásban a Parlament bírálja a nemzetközi előírásoknak, köztük a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség ajánlásainak meg nem felelő atomerőmű elsietett beindítását. A képviselők a reaktor 2020-as üzembehelyezési szakaszában ismétlődő üzemszünetekről és a berendezések meghibásodásáról szóló hivatalos tájékoztatást is hiányolják, és bírálják a folyamat általános átláthatatlanságát.

Az erőmű 2020. november 3-án kezdte el a villamosenergia-termelést. A képviselők aggodalmukat fejezik ki az elsietett beindítás miatt, amelyre anélkül került sor, hogy Belarusz eloszlatta volna a biztonságossággal kapcsolatos kétségeket és hogy bizonyítékkal szolgált volna arról, hogy végrehajtotta a 2018. évi uniós szakértői értékelés és a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség ajánlásait. Az erőművet a tervek szerint idén márciusban helyezik teljes körűen kereskedelmi üzembe, amit a képviselők elégedetlenségüket kifejezve szintén elsietettnek tartanak.

A képviselők felkérik a Bizottságot, hogy szorosan működjön együtt a belarusz hatóságokkal annak érdekében, hogy a kereskedelmi indulást mindaddig felfüggesszék, amíg Belarusz az uniós stresszteszt valamennyi ajánlását maradéktalanul végre nem hajtja és a biztonsági szempontból szükséges összes javítást el nem végzi.

A képviselők emellett a nemzetközi nukleáris és környezetvédelmi biztonsági előírások teljes körű betartására és a nemzetközi hatóságokkal való átlátható együttműködésre szólítják fel Belaruszt.

csütörtöki vitában nem szólalt fel magyar képviselő.

Háttér

A Roszatom által épített, VVER-1200 típusú blokkokat tartalmazó asztraveci nukleáris erőmű 50 km-re található a litván fővárostól, Vilniustól, és Lengyelországhoz, Lettországhoz és Észtországhoz is közel van.

Az Unió és Belarusz között november 3-án, az osztroveci erőmű hálózatra csatlakoztatásakor szakadt meg az áramkereskedelem azt követően, hogy a balti államok 2020 augusztusában közös határozatot hoztak arról, hogy az erőmű indulásakor megszakítják az energiakereskedelmet Belarusszal. A képviselők ugyanakkor megjegyzik: az orosz hálózaton keresztül továbbra is jut belaruszi energia az uniós piacra.

Kapcsolatok:

fecsego.eu/hírek/Európai Parlament

Leave a Reply 164 megnézve, 1 alkalommal mai nap |