| Mobile | RSS

Önkormányzat-költségvetés Polgármester: visszafogott, biztonságos és innovatív lesz Veszprém költségvetése

Veszprém, 2021. február 12., péntek (MTI) –
Visszafogott, biztonságos és innovatív költségvetése lesz 2021-ben Veszprémnek – közölte a város kormánypárti polgármestere a 46 milliárd forintos főösszegű büdzsét ismertetve pénteken a városházán.

Porga Gyula a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a jogszabályok szerint február 15-éig kell a polgármestereknek beterjeszteniük a költségvetést a közgyűlés elé. A veszélyhelyzet miatt az önkormányzat közgyűlése az idén nem tudja nyilvános ülésen megvitatni a büdzsét, de a tervezetet hétfőn megküldi véleményezésre a képviselőknek, akik február utolsó csütörtökén az egyeztetéseket követően online szavaznak is arról – tette hozzá.
A polgármester kitért arra: a koronavírus-járvány miatt bizonyos bevételek idén nem a korábban megszokott ütemben érkeznek majd, ezért visszafogott kiadásokkal kellett kalkulálni. Azonban a büdzsé a lehető legrosszabb forgatókönyvre készült, ezért biztonságos – magyarázta.
Hozzátette: tavaly az jelentette a kihívást, hogy egy ambiciózus, normál évre kialakított és elfogadott költségvetést kellett év közben kiigazítani, összesen mintegy egymilliárd forinttal csökkent a város mozgástere. Idén azonban a polgármester várakozásai szerint a nyitást követően ahogy nőnek a bevételek, úgy tudják majd a kiadásokat is növelni.
Porga Gyula kiemelte: azért is biztonságos a költségvetés, mert az alapfeladatokat, közfeladatokat a korábbi színvonalon tudja ellátni a város. Nem kellett intézményeket összevonni, létszámot csökkenteni sehol sem – hangsúlyozta.
A városvezető elmondta: a nehéz helyzetben új utakat kerestek, valamint sok olyan beruházás is elindul, amelyek alapjaiban határozzák meg a város jövőjét, ezért az innováció is jellemzi a büdzsét.
Ismertette: a 46 milliárdos főösszegű költségvetés 66,4 százalékát beruházásra és fejlesztésre, 33,6 százalékát pedig működésre fordítják. A működési bevételeknél 2,4 százalékos csökkenéssel kalkulálnak, többek közt a terembérletekből, teraszbérletekből és az iparűzési adóból adódó elmaradások miatt. A fejlesztési lehetőségeket azonban nem fogták vissza, mert azok munkát jelentenek a helyi vállalkozóknak – tette hozzá.
Porga Gyula kiemelte: vagyongyarapodással is számol a város. Bár a volt piarista gimnázium várbeli épületét megvette a veszprémi érsekség, kormányzati segítséggel megszerezték többek között a Balaton Bútorgyár egykori belvárosi területét, a korábbi szakszervezetek házát és a régi húsáruházat. Hozzátette: a tervezett vásárlások között szerepel a Séd-völgyi egykori Kiskuti csárda épülete, valamint a vasútállomásnál a Magyar Máltai Szeretetszolgálat tulajdonában levő egykori postaépület is.
Porga Gyula hangsúlyozta: bár nehéz év előtt áll Veszprém, a 2023-as Európa kulturális fővárosa program előkészítését nem befolyásolja a rendkívüli helyzet.

fecsego.eu/MTI

Leave a Reply 121 megnézve, 1 alkalommal mai nap |