| Mobile | RSS

Aki gázt vagy áramot használ, ennek a hírnek örülni fog

A Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal (MEKH) tájékoztatása szerint továbbra is Magyarországon a legolcsóbb a földgáz és az áram a lakossági fogyasztók számára az Európai Uniósban.

Szabó M. István,

MEKH nemzetközi árösszehasonlító vizsgálata szerint a magyar fővárosban a lakossági fogyasztók földgáz átlagára 2,82 eurócent/kWh, a villamos energia átlagára 10,43 eurócent/kWh volt 2021 első havában. Vásárlóerő-paritáson mérve a villamos energia átlagára Budapesten 0,176 PPS/kWh, a földgázé pedig 0,047 PPS/kWh volt az egyetemes szolgáltatás keretében.

A skála másik végén továbbra is a svéd főváros található, ott kell a legtöbbet fizetni a földgázért, ami a hazai ár 8,2-szerese. Bécsben 2,6-szor, Pozsonyban pedig 1,6-szor kellett többet fizetniük a háztartásoknak a gázért a budapesti árakhoz képest a januári fűtési időszakban. A villamos energia ára Berlinben volt a legmagasabb – a budapesti ár 3,25-szörösét kérték el a szolgáltatók -, Bécsben 2,1-szeres, Pozsonyban pedig 1,7-szeres volt a lakossági villany ára a budapestihez képest.

A végfelhasználói árinformációkat az alkalmazott módszertan szerint – az osztrák szabályozó hatóság, az E-Control és a MEKH által megbízott cég – a finn VaasaETT gyűjti össze az érintett országok szolgáltatóinak és szabályozó hatóságainak adatait felhasználva.

fecsego.eu/napi.hu

Leave a Reply 133 megnézve, 1 alkalommal mai nap |