| Mobile | RSS

Veronika és az europaert.eu csapata /István László, állítsuk meg együtt az álhír járványt!


Kedves István László!

Amióta csak tavaly decemberben Európában elindult a koronavírus elleni oltási kampány, álhírek és félrevezető cikkek, posztok ostromolnak minden lehetséges irányból. Bill Gates által személyesen tervezett mikrochipet ültetnek majd a bőrünk alá, az oltások megváltoztatják a DNS-ünket, a védettséget alkohollal és nem oltással lehet elérni….. Téged milyen sztorik találtak meg?

Az ehhez hasonló rém- és álhírek mellett legalább olyan veszélyesek azok a félrevezető, a tényeket, adatokat lazán kezelő írások, amelyek az oltások állítólagos halálos áldozatairól vagy drámainak mondott mellékhatásairól szólnak. A rossz hír: a koronavírus mellett álhír járvány is van. A jó hír: ezt is le tudjuk küzdeni, ha segítesz benne. Minden túlzás nélkül állíthatjuk, hogy most együtt életeket mentehetünk.

Az Európai Parlament az első perctől kezdve azon van, hogy az engedélyezett oltások biztonságát szoros demokratikus ellenőrzéssel szavatolja. De mit ér a biztonságos oltás, ha az emberek az álhírek miatt nem merik magukat beoltatni? Megbízható információval ellátni mindenkit – nehéz ügy, de ez az EP másik nagyon fontos célja, amiben rád is számítunk.  

Teljesen sajnos szinte senki se immunis az álhírekre, a legtöbbünk a saját online buborékában él. Még ha tájékozottak vagyunk is, könnyebben hiszünk például egy olyan cikknek, amit egy barátunk osztott meg, anélkül, hogy rendesen végigolvasta volna.

Persze az álhírekkel kapcsolatban is lehet védettséget szerezni. Információs immunrendszerünk erősítésének legegyszerűbb módja, ha csak megbízható forrásokra támaszkodunk – így könnyebb lefülelni a félrevezető tartalmakat. Ezért raktunk össze neked egy álhír-vadász induló készletet, amivel a saját környezetedben te is megállíthatod a járványos terjedést:Az Európai Parlament oldalán áttekintést találsz a vakcinákról és itt egy cikk videóval az álhírek elleni küzdelemről (magyarul).
Az Európai Bizottság információs oldala érthető, alapos összefoglalót ad a biztonságos koronavírus oltóanyagokról, ugyanitt oltás kérdezz-felek és dezinformációs oldal is található (magyarul).
Itt a Magyar kormányzati portál a koronavírusról és a védekezésről.
Az Egészségügyi Világszervezet útmutatója arról, miként lehet ilyen álhíreket jelenteni, ez pedig a saját álhír-leleplező oldaluk (angolul, spanyolul, franciául).
Team Halo nevű nemzetközi tudóscsapat a közösségi médiában válaszol a koronavírussal kapcsolatos kérdésekre (németül, angolul, franciául, portugálul).
Igazi profi szeretnél lenni a témában? Tanulj a legjobbaktól: itt a Bristoli Egyetem kézikönyve a témában (összefoglaló németül, spanyolul, olaszul is).
További segítség az álhírek azonosításában:Az Európai Külügyi Szolgálat EU vs Disinfo nevű blogja az Unión kívülről érkező kampányokat leplezi le.Tanulj a „sötét oldaltól” – avagy játssz egy kicsit a Go Viral nevű online játékkal, ami megmutatja, hogyan hat és terjed az álhír (angolul, németül, franciául).Ha ezt a csomagot megosztod a saját felületeiden, máris sokat segítettél az álhír járvány elleni küzdelemben. Ne feledd, a biztonságos oltások csak a megbízható információkkal együtt tudnak életeket menteni. Amennyiben tovább erősítenéd ezt a közösséget és másokat is bevonnál a küzdelembe, hívd meg ismerőseidet egyedi linked használatával: https://together.europarl.europa.eu/referral/b81b80419f35838695bc/

Vigyázz magadra és másokra is!Veronika és az europaert.eu csapata
Leave a Reply 99 megnézve, 1 alkalommal mai nap |