< Böngészés > Főoldal / Alkotmánybíróság, Aktuális hírek, események, Az Európai Unió birósága, Bíróság/Ügyészség/Szegedi Ítélőtábla, EE Minisztériuma, Életképek/bulvár, EU Sajtószoba, europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek, főszerkesztő blogja, Közélet, Kultúra, Magyar Helsinki Bizottság, Nav, nébih, Szegedi Törvényszék, White House / Blog article: CSONGRÁD-CSANÁD MEGYEI FŐÜGYÉSZSÉG//S A J T Ó K Ö Z L E M É N Y Milliárdos árbevétel mellett sem akart áfát fizetni – vádat emelt a főügyészség

| Mobile | RSS

CSONGRÁD-CSANÁD MEGYEI FŐÜGYÉSZSÉG//S A J T Ó K Ö Z L E M É N Y Milliárdos árbevétel mellett sem akart áfát fizetni – vádat emelt a főügyészség


        6720 Szeged, Stefánia sétány 10. • 6701 Szeged, Pf.: 432.
          Tel.: (62) 622-651 • (62) 622-680 • Fax: (62) 622-689
              E-mail: csongrad-csanad.fou@mku.hu

A Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség vádat emelt azzal a férfival szemben, aki közel 200 millió forint vagyoni hátrányt okozott az állami költségvetésnek.

A vádirat szerint a vádlott ügyvezetője volt egy szegedi székhelyű gazdasági társaságnak, amely jellemzően őrző-védő szolgáltatást, honlap- és katalógus készítést, valamint egyéb marketing tevékenységet végzett. A vádlott által vezetett gazdasági társaság a 2014-es évben 1,2 milliárd forint összegű forgalmat bonyolított le. Ennek ellenére a vádlott azért, hogy az őt terhelő és az általános forgalmi adó adónemben fennálló adófizetési kötelezettsége alól mentesüljön, valótlan tartalmú számlákat fogadott be a társa által vezetett gazdasági társaságtól. A fiktív számlák befogadásán túlmenően a vádlott a bevallásaiban további olyan beszerzéseket tüntetett fel, amelyek mögött bizonylattal alátámasztott gazdasági kapcsolat nem állt. A vádlott által vezetett gazdasági társaság a 2014-es évben negyedévenként teljesítette adóbevallási kötelezettségét, melyeket valótlanul nyújtott be a székhely szerint illetékes adóigazgatósághoz. A vádlott a cselekményével az állami költségvetésnek 187 millió forint vagyoni hátrányt okozott. A társa által vezetett gazdasági társaság a fiktív számlák kibocsátásával mindehhez mintegy 31 millió forint értékben nyújtott segítséget.

A vádlott mindezeken túl a cége vonatkozásában elrendelt adóellenőrzések során a hatóságokkal nem működött együtt, iratbemutatási és pótlási kötelezettségének sem tett eleget, valamint a könyvelése sem volt megtalálható.

A főügyészség a vádlottat különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás bűntettével, valamint hamis magánokirat felhasználásának vétségével és számvitel rendje megsértésének bűntettével vádolja. A társával szemben a főügyészség bűnsegédként elkövetett jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt emelt vádat.

A vádlottak bűnösségéről a Szegedi Törvényszék fog dönteni.

S z e g e d, 2021. február 18.

Dr. Kopasz Zsolt   
   főügyész
Leave a Reply 54 megnézve, 1 alkalommal mai nap |