| Mobile | RSS

Hírek Európai Parlament /A képviselők az osztroveci belorusz atomerőmű indításának felfüggesztését szorgalmazzák

Sajtóközlemények PLENÁRIS ÜLÉS ITRE  21-02-2021 – 16:57  

  • Aggodalom a gyakori vészleállítások és hibák miatt
  • Az atomerőmű a balti tagállamok közelében található
  • Fehéroroszországnak be kell tartania a nukleáris energiára vonatkozó nemzetközi normákat

A képviselők komoly aggodalmaknak adnak hangot a belorusz Ostrovets atomerőmű biztonságával kapcsolatban, és kereskedelmi indításuk felfüggesztését követelik.

A Parlament 642 szavazattal 29 ellenében, 21 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalásában kritizálja az osztroveci atomerőmű sietős üzembe helyezését, valamint az átláthatóság és a hivatalos kommunikáció folyamatos hiányát a reaktor gyakori vészleállításaival és a berendezés meghibásodásával kapcsolatban.

A kiemelkedő biztonsági aggályok ellenére az erőművet 2020. november 3-án kezdték el termelni, anélkül, hogy teljes mértékben végrehajtották volna az EU 2018-as szakértői értékelésében és a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) ajánlásait – állítják EP-képviselők, kifejezve elégedetlenségüket a kereskedelmi működés megindításának rohanása miatt. 2021 márciusában.

Felkérik a Bizottságot, hogy szorosan működjön együtt a belorusz hatóságokkal az üzem beindításának késleltetése érdekében, amíg az összes uniós stresszteszt-ajánlás maradéktalanul megvalósul és az összes szükséges biztonsági fejlesztés meg nem valósul.

Az EP-képviselők arra is felszólítják Fehéroroszországot, hogy maradéktalanul tartsa be a nemzetközi nukleáris és környezeti biztonsági normákat, és hogy átlátható módon működjön együtt a nemzetközi hatóságokkal.

Háttér

Az orosz Rosatom csoport által épített osztroveci atomerőmű 50 km-re található Vilniustól (Litvánia) és más EU-országok, például Lengyelország, Lettország és Észtország közelében.

November 3-án leállt a villamosenergia-kereskedelem Fehéroroszország és az EU között, amikor az osztroveci gyár csatlakozott az elektromos hálózathoz. Ez azt követte, hogy a balti államok 2020 augusztusában közösen döntöttek az osztroveci üzem működésének megkezdése után a fehéroroszországi villamosenergia-kereskedelem megszüntetéséről. A képviselők azonban megjegyzik, hogy a belorusz áram továbbra is az orosz hálózaton keresztül léphet be az EU piacára.

Kapcsolatok:

fecsego.eu/hírek Európai Parlament

Leave a Reply 236 megnézve, 1 alkalommal mai nap |