| Mobile | RSS

Hírek Európai Parlament/A pandémiát követő fellendülés gazdaságpolitikai prioritásai

Sajtóközlemények KÖLTSÉGVETÉSECONEMPLENVI  

Hétfőn egy magas rangú testület figyelmeztetett a világjárványból fakadó gazdasági nehézségekre, ugyanakkor megjegyezte, hogy ez a válság esélyt kínálhat az EU gazdaságainak újjáépítésére.

Az éves európai parlamenti hét kezdetén , amelyen az EP-képviselők és a nemzeti parlamenti képviselők találkoznak, hogy megvitassák az EU gazdasági irányítását, a testület összehozta az Európai Parlament és a Portugál Parlament elnökeit, valamint az Európai Tanács és az Európai Bizottság vezetőit, az ENSZ, az IMF és az Európai Központi Bank (EKB).

David Sassoli, az Európai Parlament elnöke szerint a világjárvány által kiváltott válság egy olyan gazdasági rendszer közvetlen következménye, amely az erőforrások maximális kiaknázásán alapul, és hogy minden eddiginél jobban kiemelte ennek a gazdasági modellnek a fenntarthatatlanságát. Az EU pénzügyei és a gazdaságirányítási eszközök újragondolása fontos tényezők lennének az EU gazdasági fellendülésében és átalakításában – jegyezte meg.

Ferro Rodrigues, a portugál parlament elnöke kiemelte az EU gazdasági irányítási eszközeinek felülvizsgálatának szükségességét az EU fellendülésének megölésének elkerülése érdekében. Uniós szinten előrelépést kell elérni a szociális jogok európai pillérében – mondta, hangsúlyozva, hogy a járvány jelentősen súlyosbította a társadalmi kirekesztést.

António Guterres, az ENSZ főtitkára globális szinten felvetette a válságból való egyenlőtlen kilábalás veszélyeit, mondván, hogy az oltóanyag bevezetése már jelezte, hogy az egyenlőtlenség elterjedt lesz. Az éghajlati céloknak nagyon fontosnak kell maradniuk a globális menetrendben – hangsúlyozta, kiemelve, hogy a világjárvány beköszöntével a klímaváltozás veszélye nem szűnt meg.

Kristalina Georgeva, az IMF ügyvezető igazgatója az egyes országok közötti egyenlőtlen fellendülésre figyelmeztetett, beleértve magát az EU-t is, mondván, hogy ha ezt nem ellenőrzik, akkor ez 2021-ben nagy divergenciához és a gazdaságok évtizedekig tartó lassabb konvergenciájához vezethet. Figyelmeztetett továbbá az alkalmazkodó politikák idő előtti megvágásától, és kijelentette, hogy az ilyen támogató fiskális politikát strukturális reformokkal kell kísérni a gazdaságok zöldebbé és digitálisabbá tétele érdekében.

Charles Michel , az Európai Tanács elnöke elmondta, hogy a világjárvány után kialakuló gazdaságokat az éghajlat és a digitális prioritások köré kell építeni. A világjárvány kezelésére kidolgozott uniós alapokat és politikákat a jelentősen szenvedett fiatal generáció igényei szerint kell kialakítani – tette hozzá.

Ursula Von Der Leyen , az Európai Bizottság elnöke hangsúlyozta a Next Generation EU-alapokban rejlő lehetőségeket, mondván, hogy ezek döntő fontosságúak lehetnek a zöldebb, digitálisabb és befogadóbb EU-gazdaságok kialakításában. Hozzátette, hogy a nemzeti parlamenteknek konstruktív szerepet kell játszaniuk abban, hogy ezeket az uniós forrásokat helyi növekedéssé alakítsák.

Christine Lagarde , az EKB elnöke hangsúlyozta annak fontosságát, hogy továbbra is védjék a gazdaságokat, miközben átalakításukon dolgoznak. Kiemelte továbbá a Next Generation EU fontosságát és annak szükségességét, hogy a nemzeti szint is szerepet vállaljon.

A megbeszélések az EP-képviselők és a képviselők között folytatódnak plenáris formátumban, majd négy párhuzamos ülésen.

A különféle munkamenetek élő vagy igény szerinti webstreaming-linkjei itt találhatók .

A sajtóközleményt frissítik a keddi beszámolókkal.

Kapcsolatok:

fecsego.eu/Európai Parlament

Leave a Reply 54 megnézve, 2 alkalommal mai nap |