| Mobile | RSS

Hirek-Európai Parlament/Az EP-képviselők határozottan elítélik a jemeni erőszakot és a mianmari katonai puccsot

Sajtóközlemények PLENÁRIS ÜLÉS AFET  21-02-2021 – 16:46  

  • A jemeni lakosság 80 százalékának humanitárius segítségre van szüksége
  • A mianmari katonaságnak vissza kell adnia a hatalmat a megválasztott polgári hatóságoknak

Növelni kell a humanitárius segítséget Jemen számára, mondják az EP-képviselők, és sürgetik a mianmari katonaságot, hogy azonnal állítsa helyre a polgári kormányt.

A Parlament a leghatározottabban elítélte a jemeni erőszakot, amely 2015 óta „a világ legsúlyosabb humanitárius válságává fajult”. A konfliktusnak nem lehet katonai megoldása, és a válság csak fenntartható módon oldható meg egy befogadó jemeni vezetésű és jemeni tulajdonú tárgyalási folyamat révén – hangsúlyozzák az EP-képviselők csütörtökön 638 igen, 12 nem és 44 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalásban.

Felszólítva az összes felet, hogy segítsék elő a humanitárius segítségnyújtás és egyéb szükséges javak gyors és akadálytalan átadását a lakosság felé, az EP-képviselők rámutatnak, hogy a jemeniták közel 80 százalékának – több mint 24 millió embernek – humanitárius segítségre van szüksége, míg 50 000 ember él éhínségszerű állapotok. Ez az adat 2021 közepére várhatóan megháromszorozódik.

Minden képviselőnek sürgősen tartózkodnia kell az éhező civilektől, mint hadviselési módszerektől – hangsúlyozzák az EP-képviselők, miközben célzott intézkedések bevezetését szorgalmazzák a nemzetközi humanitárius jogot sértő cselekményekben részt vevőkkel szemben.

Üdvözölve az EU azon ígéretét, hogy 2021-ben megháromszorozza a humanitárius segítséget Jemen számára, a képviselők sürgetik az Európai Bizottságot és az EU tagállamait, hogy vezessenek nemzetközi erőfeszítéseket a humanitárius segítség sürgős növelése érdekében.

Mianmar: Az illegálisan letartóztatottakat feltétel nélkül szabadon kell engedni

A mianmari helyzetről szóló állásfoglalásában az EP-képviselők határozottan elítélik a február 1-jei katonai puccsot, és felszólítják a katonaságot (Tatmadaw), hogy haladéktalanul állítsa helyre a polgári kormányt, fejezze be a rendkívüli állapotot, és feltétel nélkül engedje szabadon az illegálisan letartóztatottakat. A november 8-i általános választások eredményét tiszteletben kell tartani, és a hatalmat vissza kell adni a megválasztott polgári hatóságoknak.

A képviselők e tekintetben megjegyzik, hogy „ annak ellenére, hogy nem tudta megfelelően elítélni a burmai kisebbségek elleni emberi jogi jogsértéseket, Aung San Suu Kyi továbbra is a burmai nép szimbóluma, ha demokratikusabb törekvésekről és törekvésekről van szó egy igazságosabb és demokratikusabb jövő érdekében”. .

A mianmari valamennyi etnikai csoport, köztük a rohingyák elismerésének és képviseletének garantálása érdekében az új alkotmányt szabad és tisztességes folyamat útján kell elkészíteni és végrehajtani – hangsúlyozzák az EP-képviselők.

Üdvözlik a tatmadawi katonaság és a rohingya lakossággal szembeni emberi jogok megsértéséért felelős tisztviselők elleni 2018. évi uniós szankciók meghosszabbítását. és sürgeti a Tanácsot, hogy terjessze ki a célzott szankciókat Mianmar katonaságának teljes vezetésére, beleértve a puccsban részt vevőket is.

Végül a Parlament felszólítja az EU-t és tagállamait, hogy mozdítsák elő a nemzetközi koordinációt annak megakadályozása érdekében, hogy az engedély nélküli árukat illegálisan exportálják Mianmarból, különösképpen a hadsereg gazdasági hasznára.

A határozatot 667 szavazattal, egy ellenében és 27 tartózkodás mellett elfogadják.

Kapcsolatok:

fecsego.eu/hírek/ Európai Parlament

Leave a Reply 114 megnézve, 2 alkalommal mai nap |