| Mobile | RSS

Kulcsfontosságú pert veszített el Donald Trump

Kulcsfontosságú pert veszített el Donald Trump

2021. február 22. 16:41MTIAz amerikai legfelsőbb bíróság engedélyezte hétfőn Donald Trump előző amerikai elnök adóbevallási és -visszatérítési, illetve egyéb pénzügyi dokumentumainak kiadását.

A testület elutasította Trump jogi csapatának arra irányuló kérését, hogy függesszék fel egy alsóbb szintű bíróság október 7-i ítéletét, amellyel arra utasították a már régóta a volt elnöknek dolgozó Mazars USA könyvelőcéget, hogy bocsássa Cyrus Vance manhattani demokrata párti ügyész rendelkezésére ezeket az iratokat.

A munka folytatódik

– hangsúlyozta közleményében Vance, aki korábban azt közölte, hogy kedvező ítélet esetén késlekedés nélkül kérelmezni fogja ezen dokumentumok kiadását. Az ügyész 2019-ben küldött idézést a Mazarsnak, hogy adja ki az elnök vállalati és személyes adóbevallásait nyolc évre visszamenőleg.

Az alkotmánybíróság szerepét is betöltő legfelsőbb bíróság tavaly júliusban már eljárt ebben az ügyben, s elutasította Trump azon érvelését, miszerint hivatalban lévő elnökként mentességet élvez a büntetőügyi vizsgálatok alól.

Bár az Egyesült Államokban nem kötelezi törvény a mindenkori elnököt az adóbevallásának és pénzügyeinek nyilvánosságra hozatalára, az 1970-es évek óta kialakult szokás szerint ezt valamennyi elnök megtette Donald Trump kivételével.

Trump ellen több ügyben is eljárás folyik az Egyesült Államokban, személyes és üzleti tevékenységével kapcsolatban is.KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK2021. 01. 23.

Mihez kezd Donald Trump az elnökség után? Nehéz dolga lesz, ha meg akarja valósítani nagy terveit

2020. 12. 04.

Aggódik Trump: hamarosan büntetőperek sorozata szakadhat a nyakába

Ugyancsak hétfőn a legfelsőbb bíróság úgy döntött, hogy el fog járni azon 2019-es kormányrendelet ügyében, amelynek értelmében megvonták a szövetségi finanszírozást mindazon egészségügyi klinikáktól és családtervezéssel foglalkozó intézményektől, amelyek – más egészségügyi szolgáltatásaik mellett – a családtervezés részeként abortuszt ajánlanak a nőknek.

Hasonlóképpen, a testület a Trump által elfogadott egyes keményvonalas bevándorlási szabályok törvényességét is vizsgálni fogja.KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK2021. 02. 18.

Lehullott a lepel Joe Biden bevándorlási mestertervéről – Bedobott pár érdekes meglepetést

Címlapkép: Shutterstock

fecsego.eu/portfolio

Leave a Reply 40 megnézve, 2 alkalommal mai nap |