| Mobile | RSS

Hirek Európai Parlament/Az abortuszhoz való jogok és a jogállamiság megsértése Lengyelországban

Sajtóközlemények FEMMLIBE  Tegnap  

Szerdán az EP-képviselők Dalli biztos és a civil társadalom képviselőivel vitatják meg a nők jogait és a jogállamiságot Lengyelországban.

meghallgatást az Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi, valamint a Nőjogi és Esélyegyenlőségi Bizottság szervezi . Arra összpontosít, hogy Lengyelországban milyen intézkedések és támadások gyakorolják a nők szexuális és reproduktív egészségét és jogait, például az egészségügyi ellátáshoz való jogot, a magánélethez való jogot és az oktatáshoz való jogot. A meghallgatás azt is megvizsgálja, hogy a különféle közösségek továbbra is szembesülnek-e a diszkriminációval, összefüggésben a jogállamiság romló helyzetével.

A képviselők eszmecserét folytatnak Helena Dalli esélyegyenlőségi biztos és Andrzej Sadoś főnök, nagykövet, a Lengyel Köztársaság EU-ban állandó képviselője mellett. A második rész a következőket tartalmazza:

  • Wojciech HERMELIŃSKI ügyvéd, volt alkotmánybírósági bíró, a Nemzeti Választási Bizottság elnöke 2014 és 2019 között,
  • Marta LEMPART, a Lengyel Nők Sztrájk mozgalom vezetője,
  • Neil DATTA, az Európai Parlament Szexuális és Reproduktív Jogi Fórumának titkára, és
  • Dorota BOJEMSKA, a Lengyelországi Család- és Szociálpolitikai Minisztérium Családi Tanácsának elnöke.

Mikor : 2021. február 24., szerda, 13.45–15.15

Hol : Európai Parlament Brüsszelben, Antall József épület (2Q2 terem), távoli részvétellel

Akkor kövesse a hallás élő . A COVID-19 korlátozások miatt az újságíróknak nyomatékosan javasoljuk, hogy kövessék online.

Háttér

Az EUSZ 7. cikkének (1) bekezdése szerinti eljárások a lengyelországi jogállamiság vonatkozásában a Bizottság 2017-es javaslata (a Parlament által 2018-ban támogatott ) óta folyamatban vannak , az alkotmánybíróság függetlenségével és legitimitásával kapcsolatos aggodalmakra összpontosítva.

Az EU csatlakozása az isztambuli egyezményhez (2019 november) az európai parlamenti képviselők megerősítették, hogy „a szexuális és reproduktív egészségügyi és jogvédelmi szolgáltatások megtagadása a nők és lányok elleni erőszak egyik formája”, hangsúlyozva azt is, hogy „az EJEB több alkalommal, hogy a korlátozó abortusztörvények és a végrehajtás hiánya sérti a nők emberi jogait ”. Lengyelország tervezett kilépését a Isztambuli Egyezmény volt kritizálták a LIBE és FEMM székek júliusban 2020-ra.

Kapcsolatok:

fecsego.eu/Európai Parlament

Leave a Reply 54 megnézve, 1 alkalommal mai nap |