| Mobile | RSS

Joe Biden elnökségének eddigi legnagyobb katasztrófájával néz szembe

Joe Biden elnökségének eddigi legnagyobb katasztrófájával néz szembe

2021. február 23. 14:10Palkovics Máté

Bő egy hónapja iktatták be Joe Bident az Egyesült Államok 46. elnöki hivatalába, de a tomboló koronavírus-járvány mellett máris újabb krízissel kell szembenéznie. Az ország több államában évtizedek óta nem látott fagy tombol, különösen Texas került nehéz helyzetbe. A szélsőséges időjárásnak már halálos áldozatai is vannak, illetve milliók maradtak áram- és ivóvízellátás nélkül. Bár a zord körülmények erre a hétre valamelyest enyhültek, Texasban továbbra is katasztrófahelyzet van érvényben.

Több mint harminc éve nem volt olyan hideg Texas államban, mint az elmúlt héten. A hőmérséklet egyes helyeken mínusz 25 fokig zuhant. Az állam klímájához képest szélsőséges hideg mellett hóviharok is súlyosbították a helyzetet.

Az ítéletidő számos területen éreztette a hatását: kártyavárként omlott össze az energiaellátás, amelynek következtében több millió háztartás maradt áram nélkül, továbbá több tucat ember vesztette életét a szélsőséges időjárás miatt.

Ráadásul, mivel a hidegtől a vízvezetékek is szétrepedtek, az ivóvízellátásban is fennakadások voltak tapasztalhatók. Sok háztartás egyáltalán nem jutott vízhez, ahol volt, ott pedig azt tanácsolták, hogy kizárólag forralás után használják a csapvizet.

Az élelmiszer-ellátás tekintetében sem volt jobb a helyzet, ugyanis a legtöbb élelmiszerüzlet vagy bezárt, vagy pedig a vásárlók már rég kiürítették a polcokat. Emellett az időjárási körülmények miatt a koronavírus elleni vakcina-szállítmányok is késnek.

Üres polcok fogadják a vásárlókat a texasi McKinney-ben található egyik élelmiszerüzlet húsrészlegénél. Fotó: Cooper Neill/Bloomberg via Getty Images

Ki a felelős az áramkimaradásokért?

Bár a szélsőséges időjárásért nem lehet senkit sem okolni a kapcsolódó áramkimaradásokat több tényező együttállása okozta. A Guardian elemzése alapján normális körülmények között Texas állam villamosenergia-hálózata képes lett volna ellátni a lakosság energiaigényét, de ahogy csökkent a hőmérséklet, úgy növekedett párhuzamosan rekordszintre az energiakereslet, amelyet az ERCOT nevű állami villamosenergia-szolgáltató már nem tudott lekövetni.

Munkások próbálnak megjavítani egy, a szélsőséges időjárás miatt meghibásodott távvezetéket Austinban. Fotó: Thomas Ryan Allison/Bloomberg via Getty Images

ELSŐSORBAN AZÉRT NEM TUDTÁK NÖVELNI A KÍNÁLATOT, MERT AZ EXTRÉM HIDEG KÖVETKEZTÉBEN A TÖBB FÖLDGÁZKÚT ÉS VEZETÉK BEFAGYOTT, VALAMINT A HASZNÁLHATATLANNÁ VÁLTAK A SZÉN- ÉS ATOMERŐMŰVEK, A SZÉLERŐMŰVEK TURBINÁINAK LAPÁTJAI PEDIG BEFAGYTAK.

A helyzetet csak tovább rontotta, hogy a fent említett energiaforrások, élükön a földgázzal, járulnak hozzá legnagyobb mértékben az állam energiaellátásához. Mivel fennállt a veszélye annak, hogy az elektromos hálózat túlterhelődése miatt az egész állam sötétbe borul, az ERCOT megelőző jelleggel időszakosan lekapcsolta az áramot Texas egyes részein.

AZ INTÉZKEDÉS KÖVETKEZTÉBEN SOK HÁZTARTÁS NAPOKRA ÁRAMSZOLGÁLTATÁS NÉLKÜL MARADT.

A másik tényező, ami szerepet játszhatott az ellátórendszer összeomlásában, az a texasi energiapiac sajátos pozíciója az Egyesült Államok többi államáéhoz képest.

Texas energiahálózata ugyanis független az ország többi részétől és csak kevés ponton csatlakozik rá az ország többi államát behálózó két nagy energiaszolgáltatási rendszerre. Ennek köszönhetően Texas függetleníteni tudta energiapiacát több szövetségi szabályozás alól, ez azonban a jelenlegi helyzetben épphogy a rendszer megreccsenéséhez járult hozzá.

A KÖZEL 700 EZER LAKOSÚ EL EL PASO PÉLDÁUL JÓRÉSZT AZÉRT TUDTA ELKERÜLNI A NAGYOBB ÁRAMKIMARADÁSOKAT, MERT NEM A TEXASI ERCOT HÁLÓZATÁRA VAN BEKÖTVE.

Nem meglepő módon az áram iránti hatalmas kereslet az árakon is éreztette a hatását, így az áram nagykereskedelmi ára például több mint 10 ezer százalékkal emelkedett. Az Egyesült Államok olajtermelése, amelynek pont Texas az egyik legfontosabb helyszíne, pedig napi 3 millió hordónyi kiesést könyvelhetett el.KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK2021. 02. 18.

Az extrém időjárás már az amerikai olajtermelést is teljesen hazavágta

2021. 02. 16.

Ilyen az, amikor hirtelen 10 000 százalékot emelkedik az áram ára

Megoldási kísérletek

A helyzet olyan szinten kezelhetetlenné vált, hogy Joe Biden amerikai elnök szombaton katasztrófahelyzetet hirdetett Texas államban.

A lépésnek köszönhetően a texasi lakosok szövetségi támogatást igényelhetnek például ideiglenes szállás igénybevételére vagy a ház körüli javítási munkák elvégzésére.

Biden azt is kilátásba helyezte, hogy a hét folyamán Texasba utazik, hogy első kézből szerezzen információkat a szövetségi válságkezelés hatékonyságáról, feltéve, hogy ezzel nem akadályozza a védekezést.KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK2021. 02. 20.

Joe Biden súlyos katasztrófahelyzet bejelentésére készül

2021. 02. 20.

Kihirdette a katasztrófahelyzetet Joe Biden

Eközben Greg Abbott, az állam republikánus kormányzója a múlt héten elrendelte, hogy a nemzeti gárda segítsen az áramkimaradás miatt otthonaikban fagyoskodó embereknek eljutni a menedék céljából kialakított, fűtött létesítményekbe. 

A kormányzó az ellátórendszer összeomlását eleinte megpróbálta a befagyott szélturbináknak betudni, ezzel hangsúlyozva a fosszilis energiaforrások szükségességét. Állításait végül maga az ERCOT cáfolta meg azzal, hogy közölték, az áramkimaradásokért az energia-ellátórendszer elmaradt téliesítése okolható, különös tekintettel a fosszilis energiahordozók infrastruktúrájára, így például földgázvezetékekre.

Ami a megnövekedett áramszámlákat illeti, a kormányzó hétvége során összehívta az állam törvényhozását, hogy kétpárti alapon találjon megoldást a válsághelyzetre. Ehhez kapcsolódóan tagállami szinten kongresszusi vizsgálóbizottság összehívását is bejelentették, amelynek feladata lesz felderíteni az áramkimaradások okát és kivizsgálni az ERCOT felelősségét a kialakult helyzetben.

AZ ÁLLAMI KÖZMŰFELÜGYELET MÁR KI IS ADOTT KÉT RENDELETET, AMELYEK ÉRTELMÉBEN EGYRÉSZT MEGTILTOTTÁK AZ ENERGIASZOLGÁLTATÓKNAK, HOGY LEKAPCSOLJÁK AZ ÁRAM- VAGY VÍZELLÁTÁST AZOKNÁL, AKIKNÉL DÍJTARTOZÁS MERÜLT FEL, MÁSRÉSZT KIJELENTETTÉK, HOGY AZ ENERGIASZOLGÁLTATÓKNAK, A VÁLSÁGHELYZET NORMALIZÁLÓDÁSÁIG NEM KÜLDHETNEK KI ENERGIASZÁMLÁT A HÁZTARTÁSOKNAK, EZZEL PRÓBÁLVA ENYHÍTENI A LAKOSSÁG TERHEIN.

Egy Austinban élő nő éppen havat olvaszt, hogy vízhez jusson, miután a városban a vízvezetékek megrepedése miatt megszűnt a vízellátás. Fotó: Joe Raedle/Getty Images

A texasi demokraták elsősorban az állam republikánus vezetését teszik felelőssé a kialakult helyzetért, mondván, hogy nem készítették fel kellően az ellátórendszert a téli fagyokra.

Bár az időjárási körülmények erre a hétre már sokkal kedvezőbbre fordultak, hétfő reggel még nagyjából 10 millió texasi polgár nem rendelkezett tiszta ivóvízzel. Rajtuk az állam palackozott vizek kiosztásával és vízvezeték-szerelők kivezénylésével igyekszik segíteni.

ÖSSZESSÉGÉBEN TEHÁT ÚGY LÁTSZIK, HOGY TEXAS A NEHEZÉN MÁR TÚL VAN, AZONBAN AZ TOVÁBBRA IS KÉRDÉSES, HOGY MILYEN HOSSZABB TÁVÚ HATÁSAI LEHETNEK A RENDKÍVÜLI HIDEG OKOZTA VÁLSÁGHELYZETNEK.

Címlapkép forrása: Anna Moneymaker-Pool/Getty Images

fecsego.eu/portfolio

Leave a Reply 70 megnézve, 1 alkalommal mai nap |