| Mobile | RSS

Aki statisztikát hamisít az a jövőnkkel játszik.

KÖZÉLETKözzétéve 2021 febr 28.

 Az állami statisztikai hivatal feladata, hogy ellásson minket az országra vonatkozó statisztikákkal. Nem csak a kormányt, nem csak az államigazgatást, de az önkormányzatokat és a magán embereket, vállalkozásokat is. Sem a piaci sem az állami szereplők nem kerülhetik meg, hogy pontos képük legyen az országban élőkről. Ha ugyanis nem férnek hozzá adatokhoz akkor rossz információ alapján hozzák meg a döntéseiket, esetleg olyan döntéseket hoznak amiket az adatok tényleges ismeretében nem hoztak volna meg, és ez munkahelyek megszűnéséhez, járványügyi katasztrófához vezethet!

🌫️

 Az, ha az állam ködösít, kénye kedve szerint hoz nyilvánosságra mérőszámokat, az is ugyan erre az eredményre vezet.

🎉

 Tavaly nagy örömködések közepette jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH), hogy a bruttó átlagkereset 2019-ben elérte a havi 367 800 forintot. Sok magyar hitetlenkedve fogadta akkor a híreket: a legtöbb magyar ugyanis az átlag alatt keres.

🔼

 Ez annak köszönhető, hogy az átlag felfelé torzít: ha tíz fős cégben kilencen 200 000 forintot keresnek, a főnök pedig 1 200 000-t, akkor az átlagkeresetük 300 000 forint, de egy kivételével mind az átlag alatt keresnek. Éppen ezért kutatók, gazdasági szakemberek jobban szeretik az átlag helyett a mediánt használni, amikor arra kíváncsiak miből él az átlagos magyar. A mediánbér az a szám, aminél pongyolán fogalmazva az emberek pont 50%-a többet, 50%-a pedig kevesebbet keres. A mediánbérre vonatkozó adatok viszont 2016 óta nem állnak rendelkezésre.🙍‍♀‍ Schmuck Erzsébet LMP-s képviselő közérdekű adatigénylése alapján most megtudhattuk: a havi bruttó mediánjövedelem Magyarországon 293 320 forint volt 2019-ben, vagyis 75 000 forinttal kevesebb mint az átlagbér.

🎮

 Lehet játszani a statisztikákkal rövidtávú politikai hasznot hajhászva, de nagyon nem éri meg. Hogy mennyire nem, azt jól mutatja Argentína esete: az ország populista kormányzata addig démonizálta a statisztikusait, rúgta ki a neki nem tetsző statisztikákat készítőket, csavargatta a valóságot, amíg a statisztikai hivatal teljesen leépült. Ez a folyamat oda vezetett, hogy végül senki sem tudta megmondani Argentínában, hogy milyen számok alapján nyitnak vagy csuknak be gyárakat – ilyen körülmények között inkább az utóbbi – vagy éppen hoznak kormányzati intézkedéseket, súlyos válságba taszítva az országot.

💀

 Kevés félelmetesebb dolog van annál, mint amikor egy ország vezetése úgy próbál válságot kezelni, hogy sem ő, sem a piaci szereplők nem tudják mi történik pontosan az országban.

Csillag Tamás

forrás: OLKT

Leave a Reply 56 megnézve, 1 alkalommal mai nap |