| Mobile | RSS

Hazaárulás mint nagyhatalmi elvárás

Földi László írása2021. MÁRCIUS 01. 21:47  34

„Az életet és igazságot nem lehet egymástól elválasztani, mert ugyanegy dolognak két oldala. Csak az lehet igazság, ami egy egyetemes életből származott, és csak az az igazi élet, amely az Isten gondolatának igazságát követi.”

(Ravasz László püspök)

Amerika elnöke, Joe Biden meglepő nyilatkozattal hozakodott elő. Nyomatékosan felhívta a szövetségesei, különösen a magyar kormány figyelmét az új amerikai adminisztráció elvárásaira. Ezek egyike, hogy ne folytassák a többi nagyhatalommal – Oroszországgal és Kínával – a gazdasági és politikai együttműködésüket. Miért is? – kérdezhetnék a nagyhatalmi gondolkodásban kevésbé jártas polgárok. Egyszerűen azért, mert a Fehér Ház ezt nem nézi jó szemmel, hiszen eme kapcsolódások sértik az amerikai érdekeket.

Azt nem tudni, Amerika szövetségesei miként reagáltak a figyelmeztetésre, de a magyar válasz meglehetősen elegánsra sikeredett, mely csak annyiból állt, hogy a jelzett témát a magyar vezetés belügyként és nem szövetségi kérdésként kezeli. Nemcsak azért volt mértéktartó kormányunk reakciója, mert a bideni stílus nem támogatott a nemzetközi diplomáciában, hanem a megfontoltság sem teszi lehetővé az otrombaságot.

A politikai bölcsesség, miként a bölcs gondolkodók úgy általában, nem nagysághoz, azaz mérethez, hanem időhöz, azaz életkorhoz kötöttek. A tapasztalathoz, a kiérlelt életszemlélethez hosszú idő kell. Húszévesen lehet valaki zseniális matematikus, művész vagy bármilyen tudományban jártas. A képességek és szorgalom már korai életkorban sikerre vezethetik a kiválasztottakat. De hogyan lehetne bárki bölcs megfelelő élettapasztalat nélkül? A tehetséget a múló idő érleli valóban nehezen támadható éleslátássá.

Nincs másként a politika világában sem. Nem sovinizmus, hanem tény, hogy Magyarország azon kevesek táborához tartozik, ahol az államiság már ezer éve fennáll. Mellőzve az érvek sokaságát, csak annyit tehetünk hozzá – bár szerényen –, hogy ezzel szemben az Egyesült Államoknak még kétszáz éves múltja sincs. Birtokol viszont hatalmas földrajzi területet, a Fed nyomdájából kikerülő számolatlan mennyiségű dollárkötegeket és persze erős hadsereget.”

fecsego.eu/vadhajjtások.hu

Leave a Reply 107 megnézve, 1 alkalommal mai nap |