< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár, Fecsegő hírek, főszerkesztő blogja, HITA, Közélet, Nav, nébih, Rendőrségi hírek / Blog article: Senkit nem büntetnek meg végül a dudálós tüntetés miatt, kivéve Szél Bernadettet és Hadházy Ákost

| Mobile | RSS

Senkit nem büntetnek meg végül a dudálós tüntetés miatt, kivéve Szél Bernadettet és Hadházy Ákost

Senkit nem büntetnek meg végül a dudálós tüntetés miatt, kivéve Szél Bernadettet és Hadházy Ákost

2021. március. 05.

szerző:hvg.hu

142MAGYARORSZÁGI ELLENZÉK+

A két független képviselő nem fizeti ki a százezer forintos büntetést, hanem közhasznú munkával törleszt. Hadházy arra kért mindenkit, aki elégedetlen a kormánnyal, dudáljon a Lánchídnál, mert “dudálni szabad.”

Befejeződtek a tavaszi dudálós tüntetéseket követő bírósági eljárások – derült ki Szél Bernadett és Hadházy Ákos független képviselők online sajtótájékoztatóján. A bíróság másodfokon minden esetben eltörölte a dudálás miatt kirótt szabálysértési büntetéseket azzal az érveléssel, hogy bár valóban ellentmond a KRESZ-nek, de véleménynyilvánításként alkalmazható (illetve érveltek azzal is, hogy a rendelet, ami alapján büntettek, már nincs hatályban). A bíróság első fokon összesen több, mint 14 millió forint büntetést szabott ki a résztvevőkre az öt alkalommal megrendezett tüntetés miatt.

Hadházy emiatt azt kéri, hogy aki a Lánchídnál jár autóval, ezek után bármikor kürtöljön egyet, hogy “a miniszterelnök ne gondolja azt, hogy a magyarok többsége őt támogatja.”

Szél és Hadházy büntetését viszont csak csökkentették 100–100 ezer forintra azért, amiért meghirdették a rendezvényt. Terveik szerint nem fizetik be, hanem közhasznú munkával törlesztik a büntetést.

Szél kiemelte, hogy Hadházynak még tárgyalása sem volt, neki viszont két alkalommal kellett megjelennie.

“Más országokban a gyülekezési jogot ilyen mértékben nem lehetetlenítették el, mint Magyarországon” – mondta Szél, példaként hozva, hogy Ausztriában távolságtartással és maszkban lehet tiltakozni.

Hadházy elmondása szerint a bírói ítéletek indoklásával így is gond van, ugyanis elsősorban formai okokból törölték el a büntetéseket. “Szerintem jobb lett volna, ha tisztázzuk, hogy alkotmányellenes ennyire korlátozni egy alapjogot.”

A képviselő azt ígérte, a végül eltörölt büntetések kifizetésére összegyűlt adományokat felhasználja azt ezt kezelő alapítvány például a vendéglátós-tüntetés szervezőinek ügyvédi költségeinek finanszírozására.

forrás:hvg.hu

Leave a Reply 61 megnézve, 1 alkalommal mai nap |