| Mobile | RSS

Európai Parlamenti hírek/A Covid-19 nőkre gyakorolt ​​hatásának megértése (infografikák)

Társadalom 20.03.03 – 16:16  

Tudja meg, hogy a Covid-19 járvány miként növelte a nemek közötti egyenlőtlenségeket az EU-ban infografikáinkban.

Egy évvel a koronavírus kitörése után a társadalmi és gazdasági esés hosszú távon hatással lehet a nemek közötti egyenlőségre, veszélyeztetheti az elért eredményeket, és további 47 millió nőt és lányt nyomhat a szegénységi küszöb alá világszerte.

Tavaly 25. évfordulója volt annak, hogy elfogadták az ENSZ pekingi nyilatkozatát, amelynek célja a nők előmozdítása az egész világon, de még mindig hosszú út áll előttünk a nemek közötti egyenlőség megvalósításáig. Az Európai Nemek Közötti Egyenlőség Intézetének Indexe (2018-as adatok alapján) szerint az EU 67,9% -ot ér el a nemek közötti egyenlőségről, és legalább 60 évre van a teljes egyenlőség elérésétől a jelenlegi ütemben.

Tudja meg, hogyan küzd az Európai Parlament a nemek közötti egyenlőségért

Több nő a Covid-19 fronton

Az EU 49 millió gondozójának, akik a vírusnak vannak leginkább kitéve, körülbelül 76% nő .

Az EU-ban a legnagyobb egyensúlyhiány Lettországban volt – a nők az egészségügyi munkaerő 88% -át teszik ki, szemben a máltai 53% -kal).

Ezenkívül a nők felülreprezentáltak az alapvető szolgáltatásokban, az értékesítéstől a gyermekgondozási helyekig, amelyek továbbra is nyitottak maradtak a világjárvány idején. Az EU-ban a nők az összes pénztáros 82% -át képviselik, és a háztartási takarítás és a házi segítségnyújtás területén a munkavállalók 95% -át képviselik.

Infográfia a fronton dolgozókról: az ellátási és az értékesítési szektor az EU-ban
Infografika, amely az EU gondozási és értékesítési ágazatában dolgozó munkavállalók többségét nőkből áll 

Fokozott bizonytalanság a nők számára

A 15-64 év közötti dolgozó nők körülbelül 84% -a szolgálatban dolgozik, beleértve a Covid által sújtott főbb ágazatokat is, ahol munkahelyek szűnnek meg. A karantén a gazdaság azon ágazatait is érintette, ahol hagyományosan több nőt foglalkoztattak , ideértve az óvodákat, a titkársági és a háztartási munkákat is.

Az EU-ban a nők több mint 30% -a részmunkaidőben dolgozik, és az informális gazdaságban munkahelyek nagy részét foglalja el, amelyek általában kevesebb munkajoggal, kevesebb egészségvédelemmel és egyéb alapvető előnyökkel járnak. Sokkal valószínűbb, hogy szabadságot vesznek ki a gyermekek és rokonok gondozására, és a leállás idején gyakran kombinálniuk kellett a távmunkát és a gyermekgondozást.

Tudjon meg többet a nemek közötti bérszakadékról az EU-ban és arról, hogy a Parlament mit tesz annak csökkentése érdekében

Infografika a bizonytalan munkahelyekről az EU-ban
A koronavírus-járvány miatt a nőknél magasabb a munkanélküliség és a bizonytalanság kockázatát bemutató infografika 

A nők elleni erőszak fokozódása

Az EU-ban hetente körülbelül 50 nő veszíti életét a családon belüli erőszak miatt, és ez a lezárás során nőtt. A korlátozások az áldozatok segítségét is nehezebbé tették.

Ugyanakkor a világjárvány nagyobb mértékű internethasználata megnövelte a nemi alapú online erőszakot és a gyermekek, különösen a lányok online szexuális visszaélését .

Néhány EU-ország további intézkedéseket tűzött ki a nemi alapú erőszak leküzdésére a világjárvány idején.

A Parlamentnél

Ebben az évben az Európai Parlament, mely a Nemzetközi Nőnap plenáris ülésén március 8-án, míg a nők jogainak bizottsága jelek a napot annak erősek vagyunk: a nők elleni harc vezetéséből Covid-19 esemény március 4-én.

fecsegoe.eu/Európai Parlament

Leave a Reply 74 megnézve, 1 alkalommal mai nap |