| Mobile | RSS

Európai Parlamenti hirek/Plenáris előzetes: nemzetközi nőnap, médiaszabadság, egészségügy és az EU jövője

Uniós ügyek Tegnap  

Az uniós beruházási és egészségügyi programokról szavaznak a jövő héten a képviselők, akik megemlékeznek a nemzetközi nőnapról, vitáznak az LMBTIQ-jogokról, valamint a médiaszabadságról is.

A plenáris ülés napirendjén: EU-szintű egészségügyi terv, kisvállalkozások és tisztességes ellátási láncok 

Médiaszabadság Lengyelországban, Magyarországon és Szlovéniában

Szerdán a képviselők a lengyel, a magyar és a szlovén hatóságok közelmúltbeli fellépéseiről vitáznak, amelyek a független sajtó elhallgattatására irányulnak.

Nemzetközi nőnap

A Parlamentben március 8-án, a nemzetközi nőnap alkalmából Sassoli elnök tart beszédet, míg Jacinda Ardern új-zélandi miniszterelnök korábban felvett videóüzentben beszél a nők Covid19 idején betöltött vezető szerepéről. Az Európai Parlament által, a nemzetközi nőnap alkalmából szervezett további eseményekről ide kattintva tájékozódhat.

Beruházás-ösztönzés a helyreállítás érdekében

Az InvestEU 2021–2027 közötti programjáról, melynek célja a gazdasági növekedés szempontjából kulcsfontosságú beruházások támogatása a képviselők kedden szavaznak majd. A program célja a helyreállítás, valamint az EU zöld gazdaság és a digitális jövő hosszú távú céljainak támogatása.

AZ EU új egészségügyi programja

Az EU az egészségügyért (EU4Health) programról kedden vitáznak a képviselők és adják le végső szavazatukat a 2021-2027 közötti,5,1 milliárd eurós uniós programjáról amelynek célja, hogy Európa egészségügyi rendszerei felkészüljenek a Covid19-járványhoz hasonló, határokon átnyúló válságokra.

Konferencia Európa jövőjéről

Az Európa jövőjére fókuszáló konferenciáról szerdán ír alá közös nyilatkozatot az Európai Parlament, az Európai Unió Tanácsa és az Európai Bizottság. A konferencia lehetőséget nyújt az európai polgárok számára, hogy kifejtsék véleményüket és részt vegyenek az EU prioritásainak meghatározásában.

Szén-dioxid-illeték az import esetében

Az európai parlamenti képviselők hétfőn vitáznak, majd szerdán szavaznak a széndioxid-kibocsátás úgynevezett „áthelyezésének” megakadályozásáról, mely elengedhetetlen az éghajlatváltozás elleni küzdelemben. Az áthelyezés” során a vállalatok a termelést olyan országokba viszik át, ahol lazábbak az üvegházhatású gázok kibocsátására vonatkozó szabályok, mint az EU-ban. A Parlament várhatóan szén-dioxid-illetéket fog kérni az ilyen országokból származó behozatal esetében.

Társadalmi és környezeti elszámoltathatóság

A Parlament arra szólítja az Európai Bizottságot, hogy vezessen be új szabályokat, amelyek felelősségre vonják a vállalkozásokat, ha azok sértik az emberi jogokat, vagy a környezetet. Az EP-képviselők azt akarják, hogy a „vállalati átvilágítás és a vállalati elszámoltathatóság” szabályai az összes olyan vállalatra is érvényesek legyenek, amelyek be akarnak jutni az uniós piacra. Erről hétfőn vitáznak és szerdán szavaznak majd.

Az LMBTIQ-jogok támogatása

Az EP-képviselők várhatóan támogatásukat fejezik majd ki az LMBTIQ-jogokkal kapcsolatban, és felszólítják az Uniót, hogy az legyen az „LMBTIQ-szabadság zónája”. A témáról szerdán vitáznak, majd csütörtökön szavaznak. Ez az EP válasza az úgynevezett „LMBT-ideológiától mentes” zónákra, amelyeket egyes lengyelországi önkormányzatok vezettek be, és amit az Európai Parlament határozottan elítél.

Napirenden lesznek emellett:

fecsego.eu/Európai Parlament

Leave a Reply 98 megnézve, 1 alkalommal mai nap |