| Mobile | RSS

Kezdődik a Lánchíd felújítása, jövő szerdán két és fél évre lezárják a gyalogosok elől a hidat

Az autósok június közepétől nem használhatják a hidat, egészen 2022 decemberéig, a tervek szerint.

2021. március 12., 13:11

Szerző: 168

Elkezdődik a Lánchíd korszerűsítése, március 17-ével lezárják a hídfők környezetét és a hídjárdát is, a gyalogosok a felújítás 2023-as tervezett befejezéséig nem mehetnek át a hídon – közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).

A közlemény szerint a járdák március 17-i lezárására azért van szükség, mert a kivitelező A-Híd Zrt. így tudja zavartalanul elvégezni az előkészítő munkákat, vizsgálatokat és felméréseket. Ezekre többek között a darupálya kiépítése, valamint az odaépülő állványzat felállítása miatt van szükség. Az autós forgalom elől június közepén zárják majd le a Lánchidat. Addig a 16-os és a 105-ös nappali, valamint a 916-os és a 990-es éjszakai autóbuszjárat zavartalanul közlekedik rajta.

A gyalogosjárdák lezárása miatt nem lehet majd átsétálni a hídon, ezért a BKK nappali és éjszakai autóbuszaival a Clark Ádám tér és a Széchenyi István tér között – mindkét irányban – ingyenesen lehet utazni a híd teljes lezárásáig. A közlemény szerint a közúti forgalomnak várhatóan 2022 decemberében adják vissza a hídpályát, a gyalogos járdák azonban a munkák 2023-as befejezéséig munkaterületek maradnak.

A kivitelezési munkák előreláthatóan 2023 augusztusában fejeződnek be – írta a BKK. A társaság emlékeztetett, a közbeszerzési eljáráson nyertes A-Híd Zrt. nettó 18,8 milliárd forintért újíthatja fel a Lánchidat. A korszerűsítés már nem tűrt halasztást – írták. A BKK felhívta a figyelmet arra is, hogy március 13-tól 15-ig, azaz szombattól hétfőig a Lánchíd csak a járókelőké lesz. A fővárosi önkormányzat egyebek mellett ingyenes plakátkiállítással és telefonon játszható kincskereső játékkal várja az érdeklődőket.

A Lánchíd rekonstrukciója során újjáépítik a meglévő közúti pályalemezt, teljesen elbontják a gyalogos járdákat, majd újjáépítik azokat, a megmaradó acélszerkezeteket javítják és gondoskodnak a rozsdásodás elleni védelmükről, a gyalogos műemléki korlátokat felújítják, restaurálják. A föld alatti lehorgonyzókamrákat szigetelik, felújítják, valamint a budai oldalon lévő szellőzőket átépítik, kiépítik a lehorgonyzókamrák dunai árvízi védekezési rendszerét, a hídfőkben lévő gyalogos aluljárókat kiszélesítik, a hídfők lépcsőit átépítik, valamint a helyiségeket felújítják.

A beruházás során a kőoroszlánokat restaurálják és a hiányzó műemléki elemeket visszaépítik, új, LED-technológiás közvilágítást és változtatható színképű díszvilágítást szerelnek fel, továbbá felújítják a pesti rakparton lévő zászlótartó bástyákat, gyalogos átkelőhelyet létesítenek a pesti hídfő északi és déli járdája között, valamint kiváltják és átcsoportosítják a hídon lévő közműveket – olvasható a BKK közleményében.

(Kiemelt kép: MTI/Máthé Zoltán)

fecsego.eu/168 óra

Leave a Reply 124 megnézve, 1 alkalommal mai nap |