| Mobile | RSS

Sajtóközlemény Európai Parlament Áfakulcs csökkentés és zöldebb szemlélet kellene a turizmusban a Covid19 után

Társadalom Tegnap  

Új EU-s stratégiára lenne szükség a turizmusban,25-én szavaznak a jelentésről, mely egységes oltási igazolást és a turisztikai szolgáltatások áfakulcsainak ideiglenes csökkentését javasolja.

A turizmus jövője: fenntartható, felelősségteljes, okos 

Turizmus és Covid19

Az idegenforgalom egyike a világjárvány által leginkább sújtott ágazatnak. Körülbelül 27 millió embert foglalkoztat, és az EU GDP-jének körülbelül 10% -át teszi ki. Jelenleg hatmillió munkahely van veszélyben, Európa az év első felében 66% -kal, a második felében 97% -kal kevesebb nemzetközi turistát fogadott.

A koronavírus-járvány miatti, turizmusnak nyújtott uniós támogatásokról ide kattintva tudhat meg többet.

Új turisztikai stratégia kell Európában


A képviselők új európai stratégia kialakítására szólítottak, hogy az idegenforgalom tisztább, biztonságosabb és fenntarthatóbb legyen a járvány után. 

Cláudia Monteiro de Aguiar (néppárti, portugál) jelentéstevő szerint az utazás megkönnyítése érdekében olyan összehangolt, egységes uniós intézkedéseket kell bevezetni, mint például az indulás előtti tesztek protokollja és az oltási igazolás, melyek ingyenesek a polgároknak.

A jelentésről március 25-én szavaznak majd.

Pénzügyi támogatás nélkül nem megy

A jelentés szerint a folyamatos, rövid távú pénzügyi támogatás elengedhetetlen az ágazat fennmaradásához, és sürgeti az uniós országokat, hogy az idegenforgalomra és turizmusra is térjenek ki Covid19 helyreállítási terveikben.

Emellett állami és magánberuházásokra szólít az ágazat digitalizálása és az általános korszerűsítés érdekében. Az országoknak fontolóra kell venniük az utazási és turisztikai szolgáltatások áfakulcsainak ideiglenes csökkentését.

A szabad mozgás helyreállítása érdekében egységes oltási igazolást is kiemeli a jelentés, amely alternatívája leheta PCR-vizsgálatoknak és a karanténkövetelményeknek, ha az oltások mindenki számára elérhetőek és elegendő tudományos bizonyíték áll rendelkezésre arra vonatkozóan, hogy az oltott személyek nem adják tovább a vírust. A jelentés szerint a karanténnak a legvégső eszköznek kell maradnia.

A Bizottság digitális zöldigazolványt javasolt.

A fenntarthatóbb turizmus

A jelentés szerint a világjárvány a fogyasztók preferenciáit a zöldebb lehetőségek felé terelte. A turizmus fenntarthatóbb formáinak kidolgozásához ütemtervet kér az ágazat ökológiai lábnyomának csökkentése érdekében.

A javaslatok között szerepel:

  • az EU higiéniai tanúsítványa, amely tartalmazza a Covid19 vírusmegelőzési és -szabályozási minimumszabályait, hogy segítse az emberek turizmusba és utazásba vetett bizalmának helyreállítását.
  • egy új uniós turisztikai ügynökség.

Ide kattintva bővebben olvashat arról, utasként milyen jogai vannak az EU-ban a koronavírus idején.

fecsego.eu/ Európai Parlament

Leave a Reply 119 megnézve, 1 alkalommal mai nap |