| Mobile | RSS

Biden további szankciókat vetne ki, hogy leállítsa az orosz-német gázvezeték építését

Az USA és több európai ország is amiatt aggódik, hogy a vezeték miatt meg fog nőni Moszkva befolyása.

2021. március 19., 17:31

Szerző: Bloomberg

Joe Biden amerikai elnök újabb szankciókat vetne ki, hogy megakadályozza a Nord Stream 2 gázvezeték befejezését, ami Oroszországból szállítana gázt Németországba. A hírt az építést végző cég, a Nord Stream 2 AG három belsős forrása is megerősítette a Bloombergnek. A vezeték építése egyébként már végéhez közeledik.

A szankciókat egy „időközi jelentésben” tenné hivatalossá Biden a nevük elhallgatását kérő források szerint. Ez külön szót ejtene azokról a cégekről is, akik járműveket, vagy nyersanyagokat biztosítanak a projekt számára. Sőt, még a balti-tengeri vezetéképítést fedező biztosító is célkeresztbe kerülne.

Bident a republikánusok és a demokraták is sürgették, hogy lépjen fel keményebben a Gazprom PJSC projektével szemben. Ezek a hangok azután erősödtek fel, hogy a múlt hónapban közzétett kongresszusi jelentés csupán egyetlen hajót – az orosz Fortunát – nevezett meg szankciók célpontjaként.

Az USA és több európai ország is azért aggódik, hogy a vezeték miatt meg fog nőni a Kreml befolyása Németországban, és a NATO-s szövetségeseinél is. Angela Merkel német kancellár viszont támogatja a vezeték építését.

A Nord Stream 2 AG szóvivője elmondta, hogy a vezeték az európai fogyasztók és a versenyképesség számára is értékes lesz. Hozzátette: a cég nem fog politikai ügyekben véleményt nyilvánítani.

Anthony Blinken amerikai külügyminiszter csütörtökön emlékeztetett, hogy a 2019-ban bevezetett, és 2020-ban kiterjesztett amerikai szankciókat komoly kétpárti támogatással szavazták meg. Elmondta: a kormány „nagyon óvatosan” kezeli a Nord Stream 2 AG szankcionálását.

„Minden cég, ami részt vesz a Nord Stream 2 vezeték építésében, az USA szankcióit kockáztatja” – mondta. “Jobb lenne, ha azonnal abbahagynák munkájukat a vezetéken.”

Joe Biden korábban már több jelet adott arra, hogy keményebb hangvételt ütne meg Vlagyimir Putyinnal, mint elődje, Donald Trump. Az elnök a héten „gyilkosnak” nevezte az orosz vezetőt, aki ezután tárgyalást indítványozott. (Daniel Flatley és Nick Wadhams)

(Kiemelt kép: Fehér Ház Hivatalos fotója | Adam Schultz)

fecsego.eu/168 óra

Leave a Reply 117 megnézve, 1 alkalommal mai nap |