| Mobile | RSS

Sajtóközkemény/Megkezdődik az Európa jövőjével foglalkozó konferencia munkája

Sajtóközlemények Tegnap  

Az Európa jövőjével foglalkozó konferencia munkája hivatalosan az Igazgatóság március 24-én megtartott alakuló ülésével kezdődött.

Alig két héttel azután, hogy Brüsszelben aláírták az Európai Jövő Konferenciájáról szóló közös nyilatkozatot, amelyet az Európai Parlament elnöke, David Sassoli, António Costa portugál miniszterelnök, a Tanács elnöksége nevében, és Ursula von a Bizottság elnöke írt alá. der Leyen, az Európa jövőjével foglalkozó konferencia igazgatótanácsa alakuló ülését 2021. március 24-én tartotta Brüsszelben. Az igazgatóság a három intézmény (az Európai Parlament, a Tanács és a Bizottság) képviselőiből áll, egyenlő feltételekkel. Az igazgatóság felügyeli a konferencia munkáját, folyamatát és szervezését.

Ezen az első ülésen az Igazgatóság megállapodott a konferencia megkezdéséhez szükséges alapvető kérdések sorozatában. Megtették az első lépéseket annak biztosítása érdekében, hogy az állampolgárok hamarosan elkezdhessék hozzájárulni a konferenciához, különösen a többnyelvű digitális platformon, ideértve az állampolgári részvételről és a vizuális identitásról szóló chartát. Az igazgatóság eszmecserét folytatott a belső munkamódszereiről is.

Az igazgatóság megvitatta a hivatalos rendezvény lehetőségét május 9-én Strasbourgban, valamint az első konferencia plenáris ülés megtartását május 10-én, a népegészségügyi viszonyoktól függően (vagy a COVID-19 járvány miatt bevezetett korlátozásoktól függően).

A portugál EU-ügyekért felelős államtitkár és az Igazgatóság elnökségének társelnöke , Ana Paula Zacarias elmondta: „Az Európa jövőjéről szóló konferenciának befogadó platformnak kell lennie, amely különböző hangokat fog össze, széles körű reflexiót és vitát folytatva. az Európa előtt álló kihívásokról és hosszú távú jövőjéről. A polgárokat helyezzük az európai politikák középpontjába. ”

Az Európai Parlament részéről a társelnök, Guy Verhofstadt (RE, BE) azt mondta: „A átalakuló időkben a polgárok feladata eldönteni, hogy mit várnak el az EU-tól és hogyan valósítsák meg ezt. Ez az ő Európájuk és jövőjük, tehát ez a konferenciájuk! A mi feladatunk az, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy a konferencia nyereséget nyer a nyilvánosság számára, majd egy olyan menetrendet kell kidolgoznunk belőle, hogy együtt alakítsuk Európa jövőjét.

A Bizottság demokráciáért és demográfiáért felelős alelnöke, valamint Dubravka Šuica társelnök elmondta: „A konferencia lehetővé teszi az EU minden sarkából és minden háttérből érkező polgárok számára, hogy megosszák elképzeléseiket, reményeiket és álmaikat az Unió jövőjének kialakításában. Ez a polgárok egyedülálló és történelmi pillanata az Európai Unióban. ”

Ezen a találkozón megfigyelőként meghívást kaptak a COSAC, a Régiók Bizottsága, az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság és a szociális partnerek képviselői is.

Következő lépések:

Az Igazgatóság ismét április 7-én ülésezik az Európai Parlamentben, a Digitális Platform pedig április 19-én indul.

A résztvevők listája (az Igazgatóság képviselői és megfigyelői egyaránt):

Az Igazgatóság társelnökei az Európai Parlament nevében Guy Verhofstadt, az EU ügyeinek portugál államtitkára, Ana Paula Zacarias az elnökség képviselőjeként és az Európai Bizottság alelnöke, Dubravka Šuica.

Az Igazgatóság további képviselői: a Parlament részéről Manfred Weber (EPP, DE) és Iratxe García Pérez (S&D, ES), a Tanács részéről a szlovén EU-ügyekért felelős államtitkár, Gasper Dovzan és a francia miniszter Clément Beaune, az EU ügyekért felelős államtitkára, valamint a Bizottság részéről az intézményközi kapcsolatokért és előrelátásért felelős alelnök, Maroš Šefčovič, valamint az értékek és átláthatóság alelnöke, Věra Jourová.

A Parlament megfigyelői Gerolf Annemans (ID, BE), Daniel Freund (Zöldek / EFA, DE), Zdzisław Krasnodębski (ECR, PL) és Helmut Scholz (Baloldal, DE). A Tanács részéről a megfigyelők a cseh uniós ügyekért felelős államtitkár, Milena Hrdinková, a svéd EU-ügyekért felelős miniszter, Hans Dahlgren, az EU spanyol államtitkára, Juan González-Barba Pera és a belga külügyminiszter és Sophie Wilmès miniszterelnök-helyettes a Tanács részéről.

Végül a COSAC-ot, a Régiók Bizottságát, az Európai Gazdasági és Szociális Bizottságot, a BusinessEurope-ot és az ESZSZ-t is meghívták megfigyelőként részt venni az ülésen, akiket képvisel: Guido Wolf, Gunther Krichbaum, Luís Capoulas Santos, Marko Pogačnik és Bojan Kekec a COSAC-nál, Apostolos Tzitzikostas a Régiók Bizottságánál, Christa Schweng az Európai Gazdasági és Szociális Bizottságnál, Markus Beyrer a BusinessEurope-nál és Luca Visentini az ETUC-nál.

Kapcsolatok:

fecsego.eu/Európai Parlament

Leave a Reply 113 megnézve, 1 alkalommal mai nap |