| Mobile | RSS

Választási csalás miatt emeltek vádat 20 ember ellen Győr-Moson-Sopron megyében

Ajánlóíveket hamisítottak, a fejenként egymilliós támogatást is felvették, ezért minősített költségvetési csalással is vádolják őket.

2021. március 29., 10:07

Szerző: 168

A 2018. évi országgyűlési választások kapcsán Győr-Moson-Sopron megyében elkövetett választási csalások miatt a Győr-Moson-Sopron Megyei Főügyészség húsz személlyel szemben emelt vádat – derül ki az ügyészség tájékoztatásából.

A vád szerint a terheltek Győr-Moson-Sopron megye 1., 4., és 5. számú választókerületéhez, vagyis győri, soproni és mosonmagyaróvári jelöltséghez voltak köthetők.

Az ügyészség a jelöltséghez szükséges ötszázat el nem érő érvényes ajánlás felhasználása esetén hamis magánokirat felhasználásának vétségével, afölötti szám esetén választás rendje elleni bűntettel vádolta meg az elkövetőket. Az utóbbi bűncselekménnyel megvádolt elkövetők a jelölteknek járó egymillió forintos állami támogatással is rendelkeztek, így esetükben a vád a minősített költségvetési csalás bűntettére is kiterjedt.

Az 52 oldalas vádiratban szereplő tényállás szerint a jelöltek ajánlóívein olyan állampolgárok adatai és aláírásai szerepeltek, akik nem adtak ajánlást a jelölteknek, továbbá több esetben olyan személyek neve és adatai, akik korábban elhunytak. A különböző jelöltek ajánlóívein nagyrészt ugyanazon hamis, illetőleg elhunyt személyektől származó aláírások szerepeltek, ami a rendelkezésre álló adatok szerint a körzetileg ugyanazon listák átmásolásából adódott. Az ily módon meghamisított ajánlóíveket vagy maga a jelölt, vagy egy általa felkért személy írta alá aláírásgyűjtőként.

A nyomozást a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai folytatták le, akik több száz tanú kihallgatását foganatosították. Az érdemi döntést az ügyben várhatóan a Győri Törvényszék fogja meghozni.

(Kiemelt képünk illusztráció: Választópolgárok a győri Révai Miklós Gimnáziumban kialakított 8. szavazókörben a kvótareferendum napján, 2016. október 2-án. Fotó: MTI | Krizsán Csaba)

fecsego.eu/168óra

Leave a Reply 108 megnézve, 1 alkalommal mai nap |