| Mobile | RSS

Sorra zárják be a kínai H&M üzleteket, mert a cég fellépett az ujgurok üldözése ellen

A bérbeadók azért húzták le a rolót, mert szerintük a cég tiszteletlen volt Kínával szemben.

2021. március 29., 17:34

Szerző: Bloomberg

Egyre több H&M üzletet zárnak be Kínában, ezzel pedig a cég fokozatosan elveszítheti negyedik legnagyobb piacát. Négy városban legalább hat üzletet zárattak be a bérbeadók, mert a cég „tiszteletlen volt Kínával szemben”. A kínai sajtó több bezárásról is beszámolt, és képeket is közzétettek, amint éppen leszerelik a piros logót az üzletek bejáratáról. Azt egyelőre nem tisztázták, hogy a zárlat mennyi ideig tart, viszont a H&M üzletek már eltűntek a Baidu és az Apple térképeiről, valamint a kínai online vásárlós alkalmazásokból is.

A kínai piac a H&M bevételének 5,2 százalékát teszi ki, ezzel a negyedik legnagyobbnak számít Németország, az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság után. A cégnek 505 üzlete van Kínában.

A svéd ruhaipari vállalat mellett a Nike, az Adidas és több nyugati cég is egyre erélyesebben lépett fel a hszincsiangi ujgurok üldözése ellen, a H&M viszont egy közleményt is kiadott, amelyben nyíltan elhatárolódtak a kényszermunkától. Ezt a közleményt osztotta meg a Kommunista Ifjúsági Liga (CYL) és a Népi Felszabadítási Hadsereg (PLA), ezután került a kínai kormány kereszttüzébe a svéd cég. A Bloomberg hiába kereste a H&M-et, európai kirendeltségük azt válaszolta, hogy egyelőre nem kommentálják a fejleményeket.

A hszincsiangi pamut nagy részét teszi ki a ruhaipari vállalatok nyersanyagának, ezért nehezen pótolható. A világmárkákat pedig az is választás elé állíthatja, hogy hogyan álljanak a hszincsiangi ujgurok kérdéséhez, hiszen egy nem megfelelő közleménnyel óriási piacot veszíthetnek el. Nem mindegyik márka álláspontja egyértelmű: a Hugo Boss például eleinte kínai közösségimédia-felületeken igyekezett eloszlatni a kétségeket: bejelentették, hogy továbbra is használni fognak hszincsiangi pamutot. Azonban utóbb kiderült, hogy ez nem hivatalos bejelentés volt, a posztot pedig törölték. Most már az áll a Hugo Boss honlapján, hogy nem tolerálják a kényszermunkát, és egyetlen termékük sem készül közvetlenül Hszincsiangból vásárolt pamutból.

A kínai kormány üldözteti az ország nyugati részén élő ujgurokat, ezt pedig az Egyesült Államok vezetése egyre nyíltabban ellenzi. A hangulat azóta lett feszültebb, amióta március elején az amerikai külügyminiszter, Antony Blinken és a nemzetbiztonsági tanácsadó, Jake Sullivan kínai kollégáikkal tárgyaltak, a tárgyaláson pedig szóba hozták a kínai kormány emberi jogsértéseit. Pénteken az amerikai kormány azzal vádolta meg a kínai vezetést, hogy államilag szervezett bojkottot folytat azokkal a cégekkel szemben, amelyek nem Hszincsiangból szerzik be a pamutot.

fecsego.eu/168 óra

Leave a Reply 716 megnézve, 1 alkalommal mai nap |