| Mobile | RSS

Csak előretelepített orosz alkalmazásokkal lehet okoseszközöket árulni Oroszországban

Az apptörvény célja papírforma szerint az, hogy helyzetbe hozza az oroszországi IT cégeket, de az internethasználat feletti állami ellenőrzés erősítésére is alkalmas az új szabályozás.

2021. április 1., 13:14

Szerző: 168.hu

Csütörtöktől csak olyan okostelefont, számítógépet és más okoseszközt lehet árulni Oroszországban, amelyre már eleve telepítve van néhány hazai cég appja – írta a 444.hu a Reuters hírügynökség értesülésére hivatkozva. A törvény értelmében azok a kereskedők, akik erre nem hajlandók, nem forgalmazhatnak ilyen termékeket. Papírforma szerint a cél az, hogy az orosz IT cégek fel tudják venni a versenyt olyan óriásvállalkozásokkal, mint a Google vagy a Facebook.

Mint a lap írja, az orosz állam egyre inkább ellenőrzése alá vonná az internethasználatot, és kisebb mértékű függésre törekedne a külföldi cégektől és más országoktól. Az apptörvényen kívül más tervezetek is napirenden vannak, köztük olyan, amelyik moszkvai iroda nyitására kényszerítené a külföldi vállalatokat, illetve olyan is, amelyik adókedvezményeket adna orosz IT cégeknek.

Az Apple a törekvésnek kezdetben ellenállt, de végül beadta a derekát, és így az iPhone már telepítése során javasolni fogja az orosz appok telepítését. Magát a törvényt Oroszországban úgy is emlegették, hogy „az Apple elleni törvény”.

Az apptörvény az április elseje után gyártott okostelefonokra, tabletekre, okostévékre, laptopokra és PC-kre vonatkozik. A telepítendő orosz appok között van böngésző, keresőmotor, térképek, navigációs alkalmazások és a Visa és a Mastercard ellenében létrehozott nemzeti fizetőeszköz, a Mir.

(Kiemelt kép: Shutterstock)

fecsegoe.eu/168 óra

Leave a Reply 82 megnézve, 1 alkalommal mai nap |