| Mobile | RSS

Törökország-állam-jog-szerződés Őrizetbe vettek Törökországban több nyugállományú tengernagyot egy közös nyilatkozat miatt – FRISSÍTETT (új: Erdogan)



Szerémy Tamás, az MTI tudósítója jelenti:
    Ankara, 2021. április 5., hétfő (MTI)

– A török rendőrség hétfőn őrizetbe vett tíz nyugállományú tengernagyot, miután közös nyilatkozatban fejezték ki aggodalmukat amiatt, hogy az “utóbbi időben vita tárgyává vált” hazájukban a Boszporusz és Dardanellák tengerszoros kizárólagos ellenőrzési jogait szavatoló, a hadihajók fekete-tengeri jelenlétét szabályozó 1936-os montreux-i nemzetközi hajózási egyezmény. Recep Tayyip Erdogan török elnök később kijelentette, hogy hazája elkötelezett az egyezmény mellett.

/MTI

    A nyilatkozat szombat késő este jelent meg, és 103 nyugalmazott tengernagy adta hozzá a nevét. Az aláírók hangsúlyozták, hogy a montreux-i szerződés “a legjobb módon védi Törökország jogait”, és biztonsági szempontból is fontos szerepet tölt be.  
    Az aláírók úgy vélik, hogy a nemzetközi egyezmény megkérdőjelezése két másik ügy következménye. Az egyik a Boszporusztól nyugatra, Isztambul európai oldalára tervezett csatorna építése, a másik pedig a nemzetközi szerződések felmondásának lehetősége.
    Utóbbival vélhetően arra a közelmúltbeli eseményre utaltak, hogy Törökország március 20-án kilépett a nők elleni és családon belüli erőszak megelőzését célzó, az Európa Tanács égisze alatt elfogadott isztambuli egyezményből. A Boszporusszal párhuzamos csatornára pedig a török kormány szerint nem terjednének ki a montreux-i egyezmény előírásai.
    A nyugalmazott tengernagyok nyilatkozata a török vezetés heves bírálatát váltotta ki, az ankarai ügyészség azonnal nyomozást indított.
    Ibrahim Kalin török elnöki szóvivő a Twitteren azt írta, hogy a nyugalmazott katonák “puccsidőket idéző” nyilatkozatukkal csak lejáratták magukat, “nevetségessé és szerencsétlenné” váltak.
    A hétfőn őrizetbe vett tíz nyugállományú tengernagyon felül további négynek három napon belül önként kell jelentkeznie a rendőrségen.
    Az Anadolu török állami hírügynökség szerint az érintettek felelnek a nyilatkozat készítéséért. Az állam biztonsága és az alkotmányos rend elleni összeesküvéssel gyanúsítják őket.
    Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfő délután tanácskozást hívott össze az üggyel kapcsolatban. A megbeszélés utáni ankarai sajtótájékoztatóján “rosszindulatú kezdeményezésnek” minősítette a nyilatkozatot. Erdogan szerint a szövegben olyan mondatok találhatók, amelyek “puccsal fenyegetik a választott vezetést”, így az írás nem ítélhető meg a szólásszabadság keretein belül.
    A török államfő beszédében hangsúlyozta: Ankara fontosnak tartja a szerződés biztosította előnyöket, és mindaddig elkötelezett mellette, amíg kedvezőbb egyezmény megkötésére nincs lehetősége.

fecsego.eu/MTI


Leave a Reply 75 megnézve, 1 alkalommal mai nap |